Kúla: Újabb két kilométerrel bővül az öntözőrendszer

Kúla: Újabb két kilométerrel bővül az öntözőrendszer

Kúla és Kishegyes között a tervezett ütemben folynak az öntözőrendszer kiépítési munkálatai. Várhatóan a hónap végén befejeződnek a munkálatok, a kiépített rendszer pedig újabb 2500 hektáron teszi lehetővé az öntözést.

A 15 kilométer hosszú csatorna fele készült el, az év végéig pedig még két kilométert bocsátanak használatba, összesen tehát 9 kilométert. Ezekre a munkálatokra idén 140 millió dinárt fordítanak, írja a 021.

A fennmaradt 6 kilométert a következő években építik majd ki, amelyhez további 500 millió dinár szükséges. Jelenleg a Kúla és Kishegyes közötti csatorna 5000 hektár öntözését teszi lehetővé, de csak a kapacitások felét használják ki, vagyis 2500 hektárt öntöznek vele.

Amennyiben a munkálatok befejeződnek, akkor a kishegyesi regionális rendszer 11.500 hektár földterület öntözését teszi lehetővé Kúla, Verbász, Kishegyes és Topolya községek területén.

A rendszert a Kúla mellett húzódó Bezdán-Verbász csatornából látják el vízzel. A Vajdaság Vizei közvállalat a tartományi forrásokból pénzeli a regionális öntözőrendszer kiépítését.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »