Kufstein Tanácskozás az EU-ba tartó magyar migrációról

A magyar nyelv megtartása a kisebbség megmaradásának elengedhetetlen feltétele – olvasható a burgenlandi Felsőpulyán (Oberpullendorf) tartott XIV. Kufstein Tanácskozás zárónyilatkozatában, amelyet a szervezők vasárnap este tettek közzé.

A hétvégén tartott konferencia az Európai Unió tagországaiba irányuló magyar migrációról szólt. Az eseményen meghívott szakértők a magyar elvándorlás miatti nemzetpolitikai kihívásokat, mindennek a szociológiai vetületét, az integráció kérdését és az ausztriai magyar szervezetek helyzetét tekintették át. Az idei eseményre idén tizenhét országból több mint háromszáz résztvevő érkezett.

A zárónyilatkozat szerint a kisebbség megmaradása Ausztriában csak úgy lehetséges, ha indulnak magyar-német tanítási nyelvű óvodák és iskolák, ahol az új generációk elsajátíthatják a magyar nyelvet, a magyar hagyományokat. “A konferencia résztvevői megegyeztek abban, hogy sokkal nagyobb erővel kell ez irányú követelésükkel a nyilvánosság elé állniuk, hogy eredménnyel tudják elérni céljaikat” – olvasható a nyilatkozatban.

A rendezvény súlyponti témái között szerepelt, hogy mi módon tudják megszólítani az újonnan Ausztriába érkezőket, miképpen lehet megismertetni velük a külhoni magyar közösségeket, és hogy az új generációnak fontos lehet-e új szervezetek alapítása – tájékoztatta Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke az MTI-t.

Az 1990 óta kétévente megrendezett Kufstein Tanácskozás az ausztriai magyarság kiemelkedő eseménye. A találkozón a nyugati és a kárpát-medencei szórványmagyarság képviselői gyűlnek össze. A kétnapos programon a külhoni magyarokat leginkább foglalkoztató kérdésekről, az identitás, a megmaradás, a magyar nyelv és az oktatás témáiról is mindig szó esik.

A Kufstein Tanácskozás neve onnan ered, hogy az első találkozót az ausztriai Tirolban lévő kufsteini várbörtön múzeumában tartották.

A tanácskozást az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége szervezte a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ), a Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesület és Felsőpulya város közreműködésével.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »