Kubatov kontra Fradi-tábor: az enyhülés első jele?

Kubatov kontra Fradi-tábor: az enyhülés első jele?

Csütörtök este szurkolói ankétot tartott Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, ahol bejelentette, hogy a várható bajnoki cím ünneplése okán az összes kitiltást felfüggesztik.

Kubatov Gábor és a Fradi-tábor háborúja majd két éve tart. A szurkolók az új stadionba még nem tették be a lábukat a szigorú beengedési módszerek – elsősorban a vénaszkenner – miatt, ám több idegenben megrendezett találkozón megjelentek, s igazi meccshangulatot teremtettek mindenféle botrány nélkül. Legutóbb például Csepelre, a harmadosztályú Fradi II meccsére 10 250 néző ment ki, és úgy szurkolta végig a találkozót, hogy a győztes csepeliek egyik gólszerzője például elsírta magát attól, amit tapasztalt, és elmondta, ez eddigi pályafutása legszebb futballemléke.

A március 13-i mérkőzés után leült egymással a két fél, amit a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül (SZSZJN) Facebook-oldalon megjelent nyílt levél is megerősített. Értesüléseink szerint a Fradi részéről Nyíri Zoltán operatív igazgató és Kocsis Máté alelnök vett részt közvetlenül vagy közvetve a tárgyalásokon, maga Kubatov Gábor nem folyt bele a megbeszélésekbe.

Csütörtökön ankétot tartott a Ferencváros elnöke, ahol bejelentette, hogy felfüggesztették a stadionból kitiltott szurkolók elleni intézkedéseket. „A Ferencvárosi Torna Club vezetése úgy döntött, megteremti annak lehetőségét, hogy a 12 éve annyira várt, 29. bajnoki cím ünneplésén minden zöld-fehér érzelmű szurkolónk részt vehessen. Ezért az érvényben lévő, a Groupama Arénából történt összes kizárást a klub azonnali hatállyal felfüggeszti” – jelent meg a klub közleménye a Fradi.hu-n.

Kitiltások és az első lépések

Kubatov Gábor korábban arról beszélt, hogy csak néhány emberrel szemben alkalmaztak szankciókat, akiknek a kitiltása 2016. június 30-án lejár (ezt hozták előbbre), így a szurkolók nagy része továbbra is bejöhet. Azonban a kitiltottak többek között ott van Hamberger Ádám, a ferencvárosi tábor kápója (olasz eredetű szó, szurkolói jelentése: előénekes – szerk.), akivel szolidaritást vállaltak a drukkerek, és a stadionon kívül maradtak.

A klub megtette az első lépést, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Tábor akár már a következő meccsen ott lesz a stadionban. Információink szerint a szurkolók vezetői a végleges megállapodás egyik pontjának tekintik a kitiltások eltörlését. Sokan azonban úgy gondolják, hogy ez csak egy provokatív lépés Kubatov Gábortól, aki így majd azt kommunikálhatja, hogy a Fradi-szurkolók miatt nincs megállapodás. A vénaszkenner eltörléséről – hivatalosan – még nem esett szó, márpedig eredetileg ez a távolmaradás egyik fő oka:

Ha eltörlik a rendszert, akkor Kubatov Gábornak kell visszavonulót fújnia, és a Tábor teljes győzelmével ér véget a „háború”. Ha marad a rendszer, de a B-közép újra megjelenik a stadionban, akkor Kubatov Gábor győz, és a Táborra joggal „mutogathatnak” az ellenfél szurkolói, hogy megalkuvók.

Az Üllői129.hu szerint az ankéton a Ferencváros elnöke azt mondta, hogy „folynak a tárgyalások. Nem szeretném, ha a média hasznot húzna a szenvedéseinkből. Amíg bent voltak, fasiszták voltak, amíg kint, addig szegények, ha bejönnek, akkor újraindul a lemez. Úgy látom, hogy jelenleg  ötven százalék az esély, mi is, ők is beláttak dolgokat, mi is most gesztusokat gyakorolunk, lásd például a sas-pályázatot vagy ezt a szurkolói ankétot.”

Törékeny béke

A tüntető szurkolókat a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport fogja össze. Ide tartoznak a különböző csoportok is, többek között a Green Monsters, EEE, Új Generáció vagy XVI-os szektor. A csoportok néhány kivételtől eltekintve – például közös ellenfél elleni fellépés alkalmával (lásd Románia elleni mérkőzés Bukarestben) – mindig vetélkedtek egymással. A mostani helyzetben azonban látszólag békében megférnek egymás mellett. Az SZSZJN a közösségi oldalán ezt ki is hangsúlyozza: „Ismételten kijelentjük, hogy a Tábor egységes, közösen cselekvő és továbbra sem megosztható, valamint kizárólag ésszerű, a kialakult helyzethez képest a lehető legerősebb biztosítékokat tartalmazó kompromisszumot hajlandó elfogadni.”

Ez koránt sincs így. A Fradimobon olvasható cikk szerint nem sok hiányzott ahhoz, hogy a fantasztikus hangulatú csepeli mérkőzés előtt/alatt ne alakuljon ki egy kis bunyó. Nemzeti ünnepünk napján is találkoztak a Tábor vezetői, akik megegyeztek abban, hogy félreteszik ellentéteiket, és csak a közös ügyre fókuszálnak. Azonban az oldal cikke szerint egyesek nem tartották szavukat és „elárulták a Tábort”. Arra felhívják a figyelmet, hogy „jelen pillanatban ők keverik a sz.rt. Ha tehát ősszel még mindig a népligeti majálison nézzük a kivetítőt, akkor lehet nekik megköszönni. Mi mindenképpen meg fogjuk.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »