KSH: áprilisban ismét nőtt az export

Az export euróban számolt értéke a márciusi visszaesés után 5,2 százalékkal nőtt áprilisban, az import értéke viszont 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 2,7 százalékos csökkenés után – jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adat nagyobb exportnövekedést és importcsökkenést mutat a hónap elején kiadott első becslésben közölt 5,1, illetve 1,9 százalékosnál.

Ennek megfelelően az exporttöbblet 30 millió euróval nagyobb, 989 millió euró lett, ami 558 millióval több a tavaly áprilisinál.

Az első négy hónapban a kivitel értéke euróban 2,5, a behozatalé 1,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A kereskedelmi többlet 3,449 milliárd euró volt, ami 436 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit.

Ugyanebben az időszakban a forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,3, a behozatalban 2,6 százalékkal csökkent. A cserearány 2,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,7, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal gyengült.

A gépek, szállítóeszközök euróban elszámolt kivitele áprilisban 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 3,3 százalékos csökkenés után. Az év első négy hónapjában 3,8 százalékos volt az éves növekedés.

A feldolgozott termékek kivitele áprilisban 4,3 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, az élelmiszereké 3,4 százalékkal csökkent.

A gépek, szállítóeszközök behozatala áprilisban 1,8 százalékkal csökkent, az előző havi 2,7 százalékos esés után.

A feldolgozott termékek behozatala áprilisban 4,0 százalékkal nőtt a márciusi 0,9 százalékos csökkenés után éves összevetésben. Január-áprilisban 5,0 százalékkal nőtt az import ebben a főcsoportban.

Euróban az energiahordozók behozatala áprilisban 35,9 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbi 30,1 százalékos esést követően, míg az élelmiszereké 8 százalékkal nőtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »