KSH: 8,0 százalékkal nőttek a nettó keresetek

Áprilisban 6,4 százalékkal magasabbak voltak a havi bruttó átlagkeresetek, mint egy évvel azelőtt, a nettó bérek – a jövedelemadó kulcsának csökkentése miatt – 8,0 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 7,2, a nettó 8,8 százalékkal nőttek – jelentette kedden a központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 0,2 százalékos áprilisi inflációt is tekintetbe véve a reálkeresetek emelkedése alig maradt el a nettó bérek változásától.

A versenyszférában – szintén a közfoglalkoztatottak nélkül – 5,1 százalékos volt a bruttó keresetek növekedése és 6,7 százalékkal emelkedtek a nettó bérek, míg a költségvetési szektorban 13,3, illetve 15,0 százalékos volt a növekedés. A keresetek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt – állapította meg a KSH.

A versenyszférában alkalmazásban állók száma egy év alatt 78 ezerrel, 4,1 százalékkal nőtt áprilisig – derül ki a KSH adataiból, a költségvetési szektorban csökkent az alkalmazottak létszáma. A közfoglalkoztatásban 25 ezerrel (13,6 százalékkal) voltak többen, amivel létszámuk meghaladta a 210 ezret áprilisban.

A prémiumok, jutalmak és más egyszeri különjuttatások nélkül számolt bruttó átlagkeresetek 5,8, a nem rendszeres kifizetések 14,0 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisit nemzetgazdaság átlagban, míg a versenyszférában 4,7, illetve 8,0 százalékos növekedést mért a KSH.

Áprilisban a bruttó átlagkereset 264 471 forint volt, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 280 040 forint. A teljes nemzetgazdaságban 175 874 forint volt a nettó kereset.

Az iparban 305 ezer forint volt a havi bruttó munkajövedelem áprilisban, az építőiparban 200 ezer, a mezőgazdaságban 206 ezer forint. A pénzügyi, biztosítási szektorban 666 ezer, az infokommunikációban 512 ezer volt a bruttó kereset, a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás területén azonban csak 171 ezer forint.

Az oktatásban 271 ezer, a humán egészségügyben 238 ezer, a szociális ellátásban 112 ezer forint volt a bruttó átlagbér áprilisban, míg a közigazgatásban, védelmi szolgálatoknál és a kötelező társadalombiztosítás területén 347 ezer forint.

A közfoglalkoztatottak áprilisi bruttó keresete 79 ezer forint volt teljes munkaidős foglalkoztatás esetén, ami mintegy 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – közölte a KSH.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »