Krizmaszentelés Nagyváradon

Krizmaszentelés Nagyváradon

Március 24-én, nagycsütörtökön a nagyváradi székesegyházban krizmaszentelési szentmisét mutatott be Böcskei László püspök. A szertartás keretében az egyházmegye papjai megújították szentelési fogadalmukat.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az ünnepi liturgiának két kiemelkedő mozzanata volt, a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése: a keresztelendők olaja, a betegek olaja és a szent krizma. A liturgikus szöveg a híveket is arra hívja, hogy papjaikért imádkozzanak, valamint a főpásztorért, hogy minél jobban alter Christussá váljon, egyre inkább Krisztus megjelenítése legyen az emberek között.

Isten az Ő szentségét a papok életén keresztül is közvetíti, hogy így reményt adjon az utat kereső népének – mondta szentbeszédében Böcskei László megyéspüspök. A pap élete Krisztus főpap küldetésének a folytatása. A papok támogassák egymást, barátságban éljenek, de ugyanakkor szükség esetén intsék is egymást. A pap küldetését a társadalmi kihívásokkal szembenézve kell megélnie, azokkal a kihívásokkal, amelyekkel nap mint nap találkozik. Állandóan töltekeznie kell, hogy adni tudjon: imában, szentmise bemutatása által, az elmélkedésben. Nem mindig könnyű a papi élet, sok a nehézség. Ezek áthidalásához szükséges a Krisztussal való bensőséges kapcsolat. Ha ez hiányzik, akkor csak szervező, animátor marad a pap. Fontos a zsolozsma és a Mária-tisztelet.

A főpásztor háláját fejezte ki a papok iránt, hűséges szolgálatuk vállalásáért, hogy példát jelentenek mások számára. Csakis a Mester közelében érezheti jól magát a pap. Fontos újra meg újra visszanézni hivatástörténetükre, hogy még lelkesebben teljesítsék szolgálatukat a jövőben. A világ kritikus szemmel nézi a papokat – figyelmeztetett a Böcskei László, majd hozzátette: alig várja, hogy valami nem helyénvaló mutatkozzon. Atyai, de inkább baráti buzdítást is intézett a papokhoz a főpásztor: foglalkozzanak többet a papi élet formáló és megtartó elemeivel.

A szentmise végén azokat az olajokat szentelte meg a Böcskei László, amelyeket az egyházmegye papjai elvisznek plébániáikra, hogy az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használják.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »