Kritikus a vízhiány Olaszországban: elzárják a csapokat

Elzárják a lakosok és turisták által is kedvelt köztéri kutakat Rómában a kánikula és szárazság okozta vízhiány miatt és az éjszakai víznyomást is csökkentik az olasz fővárosban – írja a Napi.hu.

 

A római utcákon sorakozó ivókutakat hamarosan elzárják, ha továbbra sem hull elegendő csapadék – és kritikussá válik a vízhiány.

 

Márpedig ez nem kevesebb, mint 2500 ivókút üzemen kívül helyezését jelenti. Ebből 280 Róma belvárosában található, és a turisták gyakran használják felfrissülésre őket. Most lehet, hogy hoppon maradnak. Az olasz sajtó szerint a szárazság miatt gondban lesz a Róma utcáin élő 10 ezer hajléktalan is, akik számára csak az utcai kutak szolgálnak ivóvíz forrással.

 

A kutak elzárására a rendkívüli vízhiány miatt van szükség – jelentette be korábban Virginia Raggi római főpolgármester, aki a római szökőkutak vízellátása elzárását is felvetette.

Hírdetés

 

Ezzel egy időben a legnagyobb római vízszolgáltató (Acea) bejelentette, hogy szeptemberig csökkenti az éjszaka víznyomást a korábbi másodpercenkénti 1500-1600 literről 1300 literre, amelyet a Róma természetes víztározójából, a Braccianói-tóból szivattyúznak le. A korlátozás éjfél és hajnali öt óra között érvényes.

 

A Napi.hu a Coldiretti olaszt fogyaszstóvédő szervezetet idézve azt írja, hogy Rómában a a megszokott június végi hőmérsékletek legalább öt Celsius fokkal meghaladják a korábbi átlagot, miközben több mint 70 százalékkal kevesebb a csapadék. Mindeközben kiemelt tűzveszély van Dél-Olaszországban, Észak-Olaszországban pedig egymást követik a heves viharok. A hirtelen lezúduló csapadék pedig csak tovább károsítja a kiszáradt Pó-alföld termőföldjeit.

 

Napi.hu

Nyitókép: thelocal.it


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »