Kritikán aluli a menekültek ellátása Irakban

„Szörnyen elégtelennek” minősítette kedden közzétett állásfoglalásában az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet azt a segítséget, amelyet az iraki hatóságok nyújtanak azoknak, akik az országban zajló harcok miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az AI szerint katasztrófa várható, ha emelkedik a menekülni kényszerülők száma. A szervezet szerint a nemzetközi közösség is „jórészt figyelmen kívül hagyja” ezeknek az embereknek a megpróbáltatásait.

Az iraki kormányzat és civil szervezetek, valamint a nemzetközi közösség már júniusban a bírálatok kereszttüzébe került, mert képtelenek voltak akárcsak a legalapvetőbb ellátást is biztosítani több tízezer embernek, aki a Fallúdzsa felszabadításáért indított műveletek és az ottani harcok miatt vált földönfutóvá.

Az iraki erők már az észak-iraki Moszul felszabadítását készítik elő. Ez a város sokkal nagyobb Fallúdzsánál, ezért az AI humanitárius katasztrófától tart. Becslések szerint hatszázezerre tehető azok száma, akiknek menekülniük kell majd, ha megkezdődik a Moszul felszabadítására irányuló művelet. A várost és környékét már 2014-ben is százezrek hagyták el, amikor elfoglalta Moszult az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A legtöbben az autonóm észak-iraki Kurdisztánban kerestek menedéket.

Donatella Rovera, az AI krízistanácsadója sajnálatosnak nevezte, hogy a nyugati országok a hadműveleteket finanszírozzák és nem a segítségnyújtást.

Az Iszlám Állam két évvel ezelőtti iraki térhódítása óta körülbelül 3,4 millió ember kényszerült elhagyni otthonát Irakban, és tízmillióan szorulnak humanitárius segítségre az országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »