Kritika a Fidesz padsorából: az Orbán-kormánynak is be kell tartania a törvényeket!

Nem múlt el politikai hullámok nélkül Lázár János nyári szünetet követő első, csütörtöki kormányinfója. Az állami földek eladása kapcsán azonban olyan helyről érkezett kritika, amely irányból talán elsőre meglepőnek tűnhet.

Mint ismert, Lázár János bejelentette, a kormány szeptemberben törvényben zárja le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el (érvelése szerint ezért nem lesz népszavazás földkérdésben), illetőleg hogy adósságcsökkentésre fordítaná a kormány a licitekből befolyt 270 milliárd forintot (az összeg sorsáról jövő héten dönt a kormány, de a kancelláriaminiszter ezt fogja javasolni a kabinetnek).

Most azt hagyjuk, hogy az adósságcsökkentés kifejezés nagyjából egyenlő a feneketlen kúttal, azonban a Lázár-féle elképzelésnek törvényi akadálya is van. Méghozzá a Fidesz által meghozott, a Nemzeti Földalapról szóló (2010. LXXXVII. tv) törvény a gátja.

Eszerint ugyanis a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításából származó bevételeket földvásárlásra kell fordítani, illetőleg földbirtok-politikai irányelvek szerint kell azokat hasznosítani.

Hírdetés

Erre figyelmeztetett a Turi-Kovács Béla által elnökölt Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) is. A honatya, aki kisgazda politikusként a Fidesz padsoraiban ül az Országházban, korábban sem támogatta az állami földek eladását, sőt az eladás jogalapját is kétségesnek vélte, most pedig a KPE által jegyzett közleményben arról ír, hogy

„a törvényi szabályozástól eltérni csak újabb törvénnyel lehet”.

Azaz, Turi-Kovács álláspontja szerint az országgyűlés más irányú döntése nélkül a vételár a mezőgazdaság fejlesztésére, a vidék javára használható fel csak törvényesen.

Ha már sikerült elkótyavetyélni a stratégiai fontosságú természeti erőforrásunkat, akkor legalább az ebből befolyt milliárdokat használják fel a közösség javára, hiszen

„a törvényt mindenkinek be kell tartania”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »