Krisztusi üzenet az idősek világnapjára a Gizella Otthon tizenöt éves fennállásának ünnepén

Krisztusi üzenet az idősek világnapjára a Gizella Otthon tizenöt éves fennállásának ünnepén

Az idősek világnapja és a Bodog Gizella Alapítvány Gizella Otthonának tizenötödik évfordulója alkalmából Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be szentmisét szeptember 30-án Biatorbágyon, az idősotthon kápolnájában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Spányi Antal püspök megemlékezett az otthon első lakójáról, a tavaly elhunyt Hagyó József atyáról, aki Egervári Ágnes intézményvezető szavai szerint a ház segítsége, lelke volt, minden nap misézett az itt élőknek.

„Nem akármilyen pap, aki hűségéért, Krisztus szeretetéért, az egyházhoz való ragaszkodásáért keményen megszenvedett, sokévi börtön, mellőzés, üldöztetés volt a része – mondta szentbeszédében a püspök. A kereszteket elviselve, a próbatételeket kiállva, a szenvedéseket testében hordozva mindig tudta, közel van az Istenhez. A lelke mindig vidám volt, erő sugárzott belőle. Hagyó József atyának nem voltak különleges, nagy, karizmatikus szereplései, mégis azt gondolom róla, Istennek szentjeként járt közöttünk: Elhozta közénk az Ő szeretetét, és emlékeztette az itt lévőket, velünk az Isten, – s kell-e ennél több?!


Az ember szeret panaszkodni és nyilván oka is van, joga is van, – csak a kérdés, hogy mire megyünk ezzel? – tette fel a kérdést Spányi Antal. Ha elégedetlenkedünk, a sorsunk nem lesz könnyebb, csupán azt érjük el, hogy tönkretesszük magunkat, egyre nyomorultabbá válunk. Hagyó József atya egy másik utat fedezett fel, amelyet létezése által közvetített nekünk: az egyház Krisztustól kapott tanítását, az egyház kétezer éves tapasztalatát és tudását az emberről, örömhírt és vigasztalást, erőt és reményt.

A püspök a kápolnában egybegyűlt idős embereknek hangsúlyozta: Isten soha nem akar bennünket elveszíteni, még ha egy-egy szomorú, fájdalmas percünkben úgy is érezzük, elveszítettük Őt, még ha lázadunk is ellene, Ő olyankor is csöndesen átkarol bennünket.


Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát tizenöt évvel ezelőtt áldotta meg a kápolnát, ahova nemcsak az otthonban lakók, hanem bárki betérhet. Spányi Antal szavai szerint: Olyan hely, ahol Isten segít, hogy József Attilával mi is elmondhassuk: Istenem én nagyon szeretlek, én minden dolgomban tetten érlek.

Boldogok lehetünk, ha minden dolgunkban megtaláljuk Istent, egy pohár vízben, az ételben, ami erőt ad, a szép őszi napokban, a szeretteinkben, sőt a félelmeinkben, keserű bajainkban is. Hiszen mai Cirenei Simonokként Krisztus keresztjét hordozhatjuk, szenvedéseinket felajánlva Vele eggyé válhatunk.


Csak rajtunk múlik, hogy elborít-e minket a világ keserű zúgolódása, vagy kinyitjuk szívünk kapuját Krisztus előtt, aki bejön, betölti a szívünket és akkor ott nem lesz helye másnak – zárta beszédét Spányi Antal püspök.

Egervári Ágnes az otthon vezetője, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója kérdésünkre az idősek napja kapcsán elmondta: „méltatlannak érzem, hogy a világ szemében egyre inkább tabu az öregség, sőt ciki megöregedni, pedig szükségünk van az idős emberek élettapasztalatára. Ugyanakkor szembe kell néznünk azzal a ténnyel is, hogy 2050-re a népesség egyharmada időskorú lesz.”

Az október 1-jei világnapon a biatorbágyi faluház nagytermében jótékonysági koncertet szerveztek. Palotást táncoltak a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában lévő ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon lakói és munkatársai, valamit koncertet tartott a Makám együttes. A koncert bevételét a Boldog Gizella Alapítvány rászoruló idős és fogyatékos gondozottaira, és speciális terápiás eszközeinek fejlesztésére fordítja. A biatorbágyi idősotthon kezdetektől vállalja demenciában szenvedők minőségi és hatékony ellátását is.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »