Krisztus-szobor összetörésével követeltek ingyenes felősoktatást a chilei anarchisták

Nem nyugszanak a kedélyek Chilében, ismét az utcára vonultak a diákok ingyenes felsőoktatás követelve. A demonstráció azonban vandalizmusba torkollt, csuklyás randalírozók egy templomba is betörtek.

Csatatérré változtak az utcák Santiagóban. A chilei diákok ismét az oktatási reform miatt tüntettek – továbbra is azt szeretnék elérni, legyen ingyenes a felsőoktatás –, de most már egyre dühösebben tiltakoznak.

A békésnek indult megmozdulás erőszakba csapott át, a demonstrálók a metrót is elfoglalták. A rendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget, ami azonban néhány tiltakozót még jobban felhergelt.

Egy csapat a katolikus templomban folytatta a randalírozást. A rendbontók törtek-zúztak, egy három méteres Jézus-szobrot is ledöntöttek. A kegytárgy darabjait a rendőrök szedték össze.

Marek Burzawa plébános úgy érzi, a hitüket érte támadás.

A megmozdulást eredetileg a Chilei Diákszövetség szervezte, de azt mondják, kicsúszott kezükből az irányítás. A templomi vandalizmust az egyetemisták is elítélték, gyalázatosnak nevezve a történteket, és hangsúlyozva, hogy a csuklyát viselő támadók egy szélsőséges csoport, akik nem is értik a mozgalom alapelveit.

A reform, melynek lényege az ingyenes iskolai oktatás bevezetése, már csaknem egy éve napirenden van a chilei parlamentben, de még mindig nem szavaztak róla. A diákok a reform azonnali megvalósítását sürgetik. Szerintük az ország természeti kincseiből befolyt adókat is az oktatásra kellene fordítani.

Csőtörés is nehezítette a santiagói lakosok életét

Santiagóban csőtörés is volt, percenként ötszáz liternyi víz ömlött az utcákra, épp a reggeli csúcsforgalom idején.

A járókelők bokáig gázoltak a vízben, a buszok is késtek, és néhány helyen a metró sem járt, mert a víz elárasztotta a síneket. Órák múlva sikerült csak elhárítani a hibát.

(Híradó – Reuters nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »