Krajňáknak nem kell hamarabb távoznia a Nemzet Emlékezete Intézet éléről

Krajňáknak nem kell hamarabb távoznia a Nemzet Emlékezete Intézet éléről

POZSONY. A parlament jóváhagyta a Nemzet Emlékezete Intézetrõl szóló jogszabály módosítását. Eszerint Ondrej Krajòáknak, az intézet vezetõjének nem kell befejeznie tevékenységét korábban, mielõtt lejárna a megbízatási ideje. Krajòák szerint a jóváhagyott módosítás a normalizáció éveire emlékeztet.

Az intézetvezetõre vonatkozó javaslatot Pfundtner Edit (Most-Híd) képviselõ terjesztette elõ, a javaslatot 124 honatya szavazta meg. A törvény teljes módosítását  77 képviselõ támogatta.

„A törvénymódosítás” ugyanakkor nem garantálja Krajòáknak, hogy megbízatási ideje lejártáig tisztségében maradjon. Ez attól is függ majd, hogyan teljesíti kötelességeit az igazgatótanács vezetõje. Az új jogszabály szerint maga az igazgatótanács választja meg és váltja le vezetõjét. Az igazgatótanácsnak kilenc tagja van, ötöt közülük a parlament, kettõt a kormány, kettõt pedig a köztársasági elnök választ.

Az elfogadott javaslat meghatározza, mikor lehet leváltani az igazgatótanács tagját: ha jogerõsen elítélték bûncselekmény miatt, legalább három hónapig nem dolgozott tisztségében, vagy ha hiányosságokat találtak a tevékenységében és kötelességei teljesítése során.

„A hiányosságokat a felügyelõ tanács állapítja meg tagjainak többségi szavazatával, az észlelt hiányosságokat bejelenti az igazgatótanácsnak és annak a szervnek, amely az adott tagot a tisztségbe javasolta” – tájékoztatott Pfundtner Edit. Az igazgatótanács tagjának visszahívásához a felügyelõ tanács megállapítására van szükség.

Változtak az igazgatótanácsra vonatkozó szabályok is

A javaslat megváltoztatta az igazgatótanács üléseinek szabályait, hogy ne történjen meg, hogy az elnök önkényesen nem hívja össze az igazgatótanácsot. Így az igazgatótanácsnak szükség szerint kell üléseznie, de legalább kéthavonta egyszer. Az elnöknek abban az esetben is össze kell hívnia az ülést, ha a tagok kétharmada kérvényezi azt.

„Ha az igazgatótanács ülésének összehívását az igazgatótanács tagjainak legalább kétharmada kéri, az igazgatótanács elnökének össze kell hívnia az ülést” – olvasható a javaslatban. A törvénymódosító javaslat szerint az igazgatótanács tagjának pártatlanul és szakmai szempontból helyesen kell cselekednie, tevékenykednie. Pfundtner Edit szerint a változások feladata, hogy hatékonyabbá tegyék az igazgatótanács és a Nemzeti Emlékezet Intézetének mûködését.

Az ellenzék és a civilek elutasítják a törvényt

Az ellenzék ezzel nem értett egyet, és a civilek is ellenezték a törvény módosítását. Több mint 7500 személy a parlamenti képviselõket arra kérte, hogy vonják vissza a Nemzet Emlékezete Intézetérõl szóló törvénymódosítást. Az aláírásokat a parlamentben szerdán adták le az Emlékezz! elnevezésû polgári kezdeményezés képviselõi.

Erika Jurinovának (O¼aNO) is megvolt a saját törvénymódosító javaslata. Az ellenzék meg akarta tartani a jelenlegi állapotot a Nemzeti Emlékezet Intézetének mûködésében, de nem járt sikerrel. A koalíciós törvénymódosítást célzatosnak tartja, amelynek clja az, hogy megszabaduljanak Krajòáktól.

Krajòák a törvényt a normalizációhoz hasonlította

Ondrej Krajòák, a Nemzet Emlékezete Intézete Igazgatótanácsának elnöke saját tisztsége szempontjából alapvetõ dolognak tartja, hogy tudja, mi a valóságban az õ kompetenciája, miért felelõs, és egyáltalán tudja-e befolyásolni az intézet jövõjét. „Attól tartok, hogy ha meggyengült az igazgatói poszt, ez csak egyszerû normalizáció. Ha megerõsödne, akkor hozzájárulna az intézet sikerességéhez” – mondta ma az újságíróknak Krajòák, amikor a parlament által elfogadott törvénymódosításra reagált.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »