Közúton bírságolják a gazdákat

Közúton bírságolják a gazdákat

A Törökszentmiklós környéki gazdák úgy vélik, indokolatlanul keményen büntették őket a rendőrök, amikor mezőgazdasági gépeikkel a közúton közlekedtek. Az agrárkamara már lépett az ügyben, a rendőrség pedig nyitott a helyzet rendezésére.

Több esetben is indokolatlanul keményen léptek fel a Törökszentmiklós környéki gazdákkal szemben a rendőrök, amikor a közúton közlekedtek a mezőgazdasági munkagépeikkel – panaszolta el lapunknak Vince László, aki egy Törökszentmiklós melletti kis faluban, Surjányban gazdálkodik a testvérével. Vincéék 240 hektárt művelnek alkalmazottak nélkül, és a földek nagy részét bérlik. Két kombájnjukkal és különböző teljesítményű, összesen hat traktorukkal bérmunkát is végeznek Törökszentmiklós 15 kilométeres körzetében, a Szajol és Kenderes által határolt környéken. A 4-es számú főút kettészeli a falujukat, így kénytelenek használni ezt az elég forgalmas utat, továbbá a 46-os utat is, ahol mindig gyakran ellenőriznek.

A gazda szerint a bajok tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor „a migránsüldözésből hazajöttek a rendőrök”. Akkor már nem nagyon tudtak úgy közútra menni, hogy az az ellenőrzést végző hatóságnak megfeleljen. Végül a 15–30 ezer forintos helyszíni bírságok után otthon kellett hagyniuk a második pótkocsijukat, amit az elmúlt 10-20 évben gond nélkül a munkagép után köthettek.

Tavaly a rendőrök még szigorúbbak lettek, és megállapították: fekete rendszámos traktorral piros rendszámos pótkocsit húzni tilos, de a fordított színösszeállítás sem volt megfelelő, holott korábban abban semmi kivetnivalót nem találtak. Aztán kiderült, hogy egy 1990-es minisztériumi rendelet alapján lassú jármű pótkocsija mezőgazdasági vontatóval csak abban az esetben vontatható, ha megfelel a mezőgazdasági vontató pótkocsijára vonatkozó előírásoknak. Azaz a gazdák úgy értelmezték, vontathatnak pótkocsit, ha az eltérő rendszámú vontatmány megfelel a követelményeknek. Csakhogy szerintük a rendőrök meg sem vizsgálták a vontatóikat, hanem rögtön bírságoltak.

Vince Lászlónak az a meglátása, idén folytatódott, sőt erősödött a fokozott rendőri ellenőrzés, és előfordult az is, hogy permetezőgép vontatásakor még a „zöld könyvet” is elkérték a sofőrtől, ami a permetezési jogosultságot igazolja. – Egy-egy ellenőrzés – ami szondázásból, a papírok vizsgálatából, és műszaki ellenőrzésből áll – sokszor addig tartott, amíg nem találtak valami büntethetőt – mondta a gazdálkodó. Vince László hozzátette: volt, akit a gumishoz küldtek el egy sérült abroncs miatt, ő megúszta a büntetést, de kifizette a 60 ezer forintot a szerelőnek. A kombájnokról sok zöld rendszámot elkoboztak, és 400 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető szabálysértést kezdeményeztek amiatt, mert nem vezették pontosan az egyéb kategóriába nem sorolható gépekre vonatkozó útnyilvántartást. További nem kis kellemetlenség, hogy az emiatt kiszabott bírság mellett voltak, akiket „mellékbüntetésként” hat hónapra eltiltottak a zöld rendszám használatától. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egészen decemberig nem tud a betakarításban részt venni az adott személy, illetve munkagép.

A fentiekkel kapcsolatban megkerestük a törökszentmiklósi rendőrkapitányságot is, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságra irányítottak az ügyben. Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei főkapitányság sajtóreferense lapunkkal közölte: a megye egyenruhásai az elmúlt időszakban jellemzően a személyszállításra vonatkozó szabályok megsértése, a kötelező okmányok meglétének és vezetésének elmulasztása, illetve a jármű vezetésére jogosító kategória hiánya miatt intézkedtek a közúton közlekedő, mezőgazdasági gépjármű kategóriába tartozó járművezetőkkel szemben. Hozzátette: a rendőri intézkedéssel szemben az érintett vagy meghatalmazott jogi képviselője panasszal élhet, amelyet az illetékes rendőri szerv a hatályos jogszabályok alapján minden esetben kivizsgál. Abban az esetben, ha az intézkedő rendőr helyszíni bírsággal sújtja a jogsértőt, akkor is kérheti a bírsággal sújtott személy a döntéstől számított 30 napon belül, hogy a bírságot kiszabó szerv vizsgálja felül a döntést.

A Törökszentmiklós környékén megbírságolt gazdák a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét is megkeresték sérelmeikkel. Hubai Miklós lapunk érdeklődésére elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, és úgy tudja, megoldódik az ügy.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »