Községháza felirat három nyelven Madéfalván

Visszakerült a madéfalvi polgármesteri hivatal épületére a Községháza felirat, amelyet a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentése nyomán lezajlott per után, márciusban kellett eltávolítani – számol be Kovács Attila a kronika.ro-n.

A szöveget három nyelven, magyarul, románul és németül festették fel a homlokzatra: legfelül található a Primăria felirat, középen a Községháza, legalul pedig a Rathaus kifejezés. A szöveg felfestése előtt az önkormányzat felújította az épület homlokzatát.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere lapunknak elmondta: biztos abban, hogy az egyesület újabb keresetet fog benyújtani a felirat eltávolítása érdekében, de meggyőződésük, hogy az intézkedéssel nem szegnek törvényt. „Mi ezzel nem teszünk rosszat sem a magyar, sem a román közösségnek. Betartottuk a törvényes előírásokat, az önkormányzat épületén a hivatalos megnevezés is szerepel kék alapon megfelelő betűkkel. A háromnyelvű feliratot ezek mellett helyeztük ki, és én azt mondom, a törvény ezt nem tiltja” – szögezte le az elöljáró.

Az ADEC tavaly azt követően perelte be a Csíkszeredával szomszédos község önkormányzatát és a polgármestert, hogy írásban szólították fel a hivatalt a kifogásolt felirat eltávolítására, de az intézmény ennek nem tett eleget. A Hargita megyei törvényszékhez benyújtott keresetben arra hivatkoztak, hogy a községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője, ezt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják.

A madéfalviak védekezésükben azzal érveltek: Dan Tanasă egyesületének igaza van abban, hogy a román nyelvben nincs ilyen megnevezés, de a községháza nem is az intézmény, hanem annak az épületnek a neve, amely a hivatalnak otthont ad. A törvényszék azonban az ADEC érvelését fogadta el, és a felirat eltávolítására kötelezte az önkormányzatot. A madéfalvi hivatal fellebbezett, de ezt a marosvásárhelyi ítélőtábla elutasította.

Dan Tanasă egyesülete számtalan csíkszéki önkormányzatot perelt már be a községháza felirat eltávolításáért: legutóbb például arról számoltunk be, hogy a megyei törvényszék hiányzó iratok és a bélyegilleték kifizetésének elmulasztása miatt utasította el a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal ellen benyújtott keresetet – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »