Központilag osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között

Központilag osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között

Az Európai Bizottság igazságosabb menekültügyi rendszert javasol, ami azt jelenti, hogy alaposan felülvizsgálják a hatályban lévő szabályozást – közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján. Két tervet nyújtott be a menekültrendszer megreformálására a testület.

Elmondta, hogy különböző javaslatokkal áll elő az uniós bizottság a – dublini rendelet néven ismert – hatályos szabályozás felülvizsgálatát illetően a migrációs válság megoldása érdekében.

Meg kell reformálni az uniós menekültügyi szabályokat a migráció okozta terhek megosztása érdekében, mivel a jelenlegi rendszer nem működik – szögezte le az alelnök.

Két tervet nyújtott be a menekültrendszer megreformálására az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be szerdán az uniós menekültrendszer megreformálására, az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással, hogy segítséget kérjenek a többi tagállamtól a menekültek elosztásában.

A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján – tájékoztatott az alelnök.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »