Központi menekültügyi rendszert javasol az EP

Központosított menekültügyi rendszerben az unió jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését – olvasható az EP állásfoglalásában.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint az unió menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok és menedékkérők egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza.

A javaslat szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspotokra, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokra épülne, az Európába érkező menekülteket innen osztanák szét.

Az uniós parlamenti határozat kiemelte, hogy a mostani menekültügyi rendszer nem veszi kellőképpen figyelembe az unió külső határain található országokra nehezedő migrációs nyomást. A képviselők állásfoglalásukban olyan változtatásokat követelnek, amelyek nagyobb szolidaritást, igazságosabb viszonyokat, megosztott felelősséget, illetve a menedékkérelmek gyors elbírálását biztosítják.

A menedékkérők áthelyezésével és a menekültek áttelepítésével kapcsolatban a határozat felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák magukat vállalt kötelezettségeikhez, hiszen mostanáig a Görögországban és Olaszországban áthelyezésre váró 160 ezer menedékkérőnek csupán töredéke került át ténylegesen más uniós országba.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott hozzászólásában elmondta, hogy a vita perceiben is embertelen körülmények között élnek a menekültek a görög-macedón határon.

“Ha befogadó Európát, szabályozott, ellenőrzött, legalizált bevándorlást akarunk, akkor egységes, átfogó rendszerre, közös európai bevándorláspolitikára van szükség. Nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem Európában mindenütt”.

Úgy vélekedett: mind az uniós bizottságnak, mind a parlamentnek az eddigieknél jóval határozottabban kell fellépnie azokkal a kormányokkal szemben, amelyek “szabotálják a közös európai politikát és nem hajlandók tudomásul venni, felelősségvállalás és szolidaritás nélkül nincs Európai Unió”.

Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő felszólalásaiban hangsúlyozta: “az európai polgárok biztonságérzetét csakis határozott lépések, így a külső határok megerősített védelme és az érkezők megfelelő ellenőrzése adhatja vissza. Százezrek ellenőrizetlen beáramlásának komoly következményei vannak, és valós veszélyt jelentenek a közös európai értékekre”.

Újra meg kell teremteni az európai polgárok biztonságérzetét, ami nagyon határozott, kemény lépéseket, összehangolt európai rendészeti, titkosszolgálati és nem utolsósorban politikai lépéseket kell, hogy jelentsen.

Gál Kinga arról tájékoztatott, hogy a magyar néppárti delegáció nem szavazta meg a kedden elfogadott migrációról szóló jelentést, mert “elfogadhatatlan a kényszerbetelepítés, ne mások döntsék el, kit engedünk be saját országunkba és kivel éljünk együtt”.

“A szolidaritásnak több formája lehet, nem a kötelező kvóták hordozzák a megoldást” – hangsúlyozta a képviselő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »