Közösségi médián és börtönökben toborozzák a szélsőségeseket

Közösségi médián és börtönökben toborozzák a szélsőségeseket

BÉCS. Az európai országokban túlnyomórészt a közösségi médián keresztül és a börtönökben toborozzák híveiket a terrorcsoportok, amelyeket a drog- és fegyverkereskedelembõl, csempészetbõl vagy okirat-hamisításból származó forrásokból támogatnak – közölte Jari Liukku, az európai uniós rendõri együttmûködést koordináló szervezet, az Europol szervezett bûnözés elleni osztályának vezetõje.

"Akit hosszan tartó börtönbüntetésre ítélnek, különösen fogékony a terrorszervezetek üzeneteire" – jelentette ki a szakértõ, aki szerint a terrorcsoportok felismerik ezeket az embereket és elkezdik õket beszervezni. A közösségi média felületein keresztül célzottan létesítenek vele kapcsolatot, és ez a hatóságok számára igen komoly kihívást jelent – hangzott el a szerdai beszámolóban.

A bûnözõi csoportok azt is megvizsgálják, hogy a drog-, a fegyverkereskedelem vagy a csempészet hoz igazán nagy hasznot, és ahhoz igazítják tevékenységeiket. Az Europol osztályvezetõje szerint ezért az európai hatóságoknak sokkal jobban össze kell fogniuk, és javítani kell a rendõrségek közötti információcserén is.

Jari Liukku tájékoztatása szerint a drogkereskedelem fõként az interneten keresztül zajlik, és elsõsorban szintetikus drogokat, kokaint és kannabiszt terjesztenek ilyen formában. A drogok kevesebb mint két százalékát tudják lefoglalni.

A szakértõ az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet által szervezett, hétfõn és kedden lezajlott bécsi konferencián vett részt. A tanácskozáson az illegális drogkereskedelem, a szervezett bûnözés, valamint a terrorizmus kapcsolatát vizsgálták.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »