Közös kínai-orosz hadgyakorlat kezdődik

Közös kínai-orosz hadgyakorlat kezdődik

Kína és Oroszország közös hadgyakorlatot fog tartani a Dél-kínai-tengeren szeptemberben, mondta egy magas rangú kínai katonai tisztviselő a Press TV szerint.

Yang Yujun, a kínai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön tette a bejelentést, miszerint a légi és tengeri hadgyakorlatot a Dél-kínai-tenger térségében fogják végezni.

Hozzátette, hogy a közös hadgyakorlat “rutinnak” minősül és “nem harmadik fél ellen irányul”.

A Dél-kínai-tenger az utóbbi időben Kína és számos regionális ország közti egyre hangosabb területi vita tárgyát képzi.

Nemrégiben egy hágai székhelyű nemzetközi bíróság kimondta, nincs alapja, hogy Kína jogot formáljon a vitatott területekre és az ott lévő erőforrásokra. A nemzetközi bírósághoz a Fülöp-szigetek fordult panasszal, és a bíróság döntése szerint Peking megsértette a szigetország gazdasági és szuverén jogait.

Kína elutasította a határozatot, mondván, nem ismeri el a hágai állandó választott bíróság egyoldalú ítélkezését a vitában.

Kína és Oroszország az elmúlt években növelte a közös katonai kiképzések számát. A két ország 2012-től tart közös haditengerészeti gyakorlatokat a Csendes-óceán vizein.

Az Egyesült Államok az utóbbi években szintén lépéseket tett, hogy növelje katonai együttműködését a régióban lévő szövetségeseivel, ami kiváltotta Kína és Oroszország regionális hatalmak ellenérzését, ugyanis szerintük Amerika nagyfokú jelenléte a térségben az országok közti feszültségszítását szolgálja.

A Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos vitákban az USA Kína riválisainak igényei mellé állt.

Peking a Dél-kínai-tenger szinte teljes egészét magának követeli, miközben Tajvan, Brunei, Vietnám, Malajzia és a Fülöp-szigetek is részben igényt tartanak rá. A vitatott területek gazdagok olajban és jelentős gázkészlettel rendelkeznek.

Orientalista.hu – Persianews, Press TV


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »