Közös gyertyagyújtás advent első vasárnapján

„Mindig messze keresik valahol az Istent, a nagy dolgokban, mintegy távcsővel és nagyítóval, a csillagok, felhők és végtelenségek között. De én már tudom, hogy biztosabban megtalálom Őt az egészen kis dolgokban, a véletlenekben, a jelentéktelenségben, azokban a pillanatokban, mikor csodálkozva pillantunk fel, valamit értünk, amit az elébb, az élet sivatagjai és szakadékai között vándorolva nem értettünk” – kezdte Márai Sándor verssoraival köszöntőjét Holozsi Imre, a Pro Cultura Subcarpathica munkatársa a hit vasárnapján a Beregszász főterén felállított adventi koszorúnál. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a római katolikus egyházközség kezdeményezésére a történelmi egyházak és beregszászi civil szervezetek itt együtt ünnepelték advent első vasárnapját, közösen gyújtották meg az első gyertyát.

A hit, a remény nélkül az ember élete fölöslegesnek tűnik, kezdte ünnepi köszöntőjét Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke. Ez az adventi koszorú is jelzi, hogy Beregszász lakosságának fontosak a keresztény értékek. Ezek a gyertyalángok is jelzik, hogy van hitünk, van reményünk arra, hogy azokat a gondokat, amelyek előttünk állnak, meg tudjuk majd oldani, fogalmazott az elnök.

A most meggyújtott gyertya a négyhetes karácsonyi ünnepkör kezdetét jelzi. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy testileg és lelkileg is megtisztuljunk, magunkba mélyedjünk, megerősítsük hitünket, így készülve fel Jézus születésének ünneplésére, hangsúlyozta Babják Zoltán polgármester. Aki abbéli reményének adott hangot, hogy az adventi gyertya lángja még a mostani nehéz, gondokkal terhelt időszakban is táplálja majd mindannyiunkban a reményt, hogy jobb idők jönnek, s megmutatja a hazavezető utat mindazoknak, akik messze földön kénytelenek megkeresni a kenyérre valót, hazavezeti azokat, akik idegenben élnek. E gyertya lángja jelezze nekik, hogy hazavárjuk őket, s őrizze bennünk is a tüzet, hogy soha el ne múljon szívünkből a hit, a remény és a szeretet, mondta a polgármester.

E sötét téli időszakban, adventkor a Fény eljövetelére készülünk, kezdte köszöntőjét Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola rektora. Az, hogy itt ma különböző felekezetű emberek együtt ünnepelnek, azt is jelzi, hogy mi egy nyugati, európai keresztény kultúrkörhöz tartozunk. Ma ezekben az órákban Európa-szerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorúkon, így lélekben valamennyien együtt vagyunk, együtt készülünk arra az örömhírre, hogy Megváltónk született.

Az ünnepi köszöntőket követően Babják Zoltán, Brenzovics László és Orosz Ildikó közösen néhány gyerekkel meggyújtották a hit gyertyáját az adventi koszorún, majd a történelmi egyházak képviselői kértek áldást az adventi időszakra. Azt hangsúlyozták, hogy mi is legyünk világossággá, akik fényt, utat, reményt mutatnak ebben a sokszor reménytelennek tűnő világban.
Ezután lélekemelő kulturális programra került sor. Színpadra lépett a beregszászi római katolikus egyházközség, a művészeti iskola tanárainak illetve a főiskola énekkara, majd a Kokas Banda és a péterfalvai Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport színvonalas előadása segítette a szíveket az ünnepre hangolni.

„Karácsony készül, emberek! Szépek és tiszták legyetek! Súroljátok föl lelketek,  csillogtassátok kedvetek, legyetek újra gyermekek, hogy emberek lehessetek!” (Wass Albert)

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 48. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: Adventadventi ünnepkárpátaljai magyarságünnepForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »