Közmédia: 80,7 milliárdos büdzsé

Jövőre 80,7 milliárd forintból gazdálkodhat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), vagyis a közmédia – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018-as gazdálkodásáról szóló törvényből, amelyet november közepén fogadott el az Országgyűlés. A jogszabály szerint az említett 80 milliárd forintból 72,3 milliárd a költségvetési bevétel – ennyit ad az állam a közmédiának –, a társaság kereskedelmi, vagyongazdálkodási és egyéb bevételei 8,5 milliárd forintra tehetők. A kiadások között a legnagyobb tételt a dologi kiadások képezik, amelyekre jövőre 51,5 milliárdot költenek. A személyi juttatásokra és a járulékokra csaknem 14,7 milliárd forintot költ az MTVA.

Forrás: MW

A közmédia egyébként már több éve nagyságrendileg ekkora összegből gazdálkodik, bár a 2016-os költségvetése kissé kiugró a korábbi évekéhez képest – ami ugyancsak a Magyar Közlönyből, az MTVA 2016-os költségvetését jóváhagyó jogszabályból derül ki. E szerint a közmédia tavaly 87,5 milliárd forint bevételre tett szert, ebből 78,2 milliárd volt a költségvetési bevétel. Eredetileg 71 milliárdos költségvetési támogatásban részesült volna a szervezet, de ezt megtoldották. Az eredeti előirányzathoz képest az MTVA kereskedelmi, vagyongazdálkodási és egyéb bevételei 6,6 milliárd forintról 9,3 milliárd forintra nőttek. A beszámolóból nem derül ki, hogy ebből az összegből mekkora részt hasított ki például a reklámbevétel, a kereskedelmi médiumok egyedüli bevételi forrása.

Húszmilliárdot fizetnek a cégek a frekvencia használatáért

Az NMHH 34,3 milliárd forint bevétellel számol 2018-ban, ennek meghatározó része, több mint 20 milliárd forint a cégek által fizetendő frekvenciadíjakból folyik be. Ez nagyjából megegyezik a 2016-os frekvenciahasználatból származó bevétellel. | VG

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »