Közgazdász: Az év végéig már nem fog tovább drágulni a dollár Ukrajnában

Az év végéig a dollár hivatalos árfolyama valószínűleg a 26 hrivnyás szinten marad – fejtette ki véleményét Olekszandr Szavcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank egykori helyettes vezetője a Golos.ua hírügynökségnek adott interjújában.

„Ha a Nemzeti Bank nem kezd el erőteljesen dolgozni a hrivnya ellen, akkor ezt az évet 26 hrivnya körüli árfolyammal tudjuk lezárni.” – jegyezte meg a szakértő.

Szavai alapján közvetlenül az újévi ünnepek előtt kezd majd el növekedni a hivatalos elszámolási árfolyam, mert a külföldi vállalatok és a bankok lezárják éves mérlegüket.

„Az ünnepi kosár” tényező, melyet sok ukrán azzal biztosít, hogy megtakarításaikat beváltják hrivnyára, Szavcsenko véleménye szerint nem fog jelentősen kihatni az ukrán nemzeti valuta stabilitására.

A szakértő véleménye alapján a dollár árfolyamára a növekedésére leginkább a politikai instabilitás és az ukránok aggodalma van kihatással.

Az Ukrán Nemzeti Bank az IMF tanácsára felvásárolja a dollárt a nemzeti tartalékok növelése érdelében, és a hrivnya kiadása által próbál nyomást gyakorolni a nemzeti valuta árfolyamára.

A mezőgazdasági termékek árának, és az export általi bevételek növekedése, valamint az energiahordozók árának a csökkenése teremtenék meg a feltételeket a hrivnya stabil árfolyamához – húzta alá a szakértő.

Szavcsenko megemlítette a gazdaság növekedésének jelentéktelen arányát is (1,2-1,4%).

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hrivnya árfolyam, hrivnya, dollár árfolyam, dollár, valutaárfolyam, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »