Közfelháborodás és heves tiltakozások a Most-Híd – Sieť – Smer-SD – SNS tárgyalások miatt

Közfelháborodás és heves tiltakozások a Most-Híd – Sieť – Smer-SD – SNS tárgyalások miatt

Ma 13 órakor kezdetét vette a tanácskozás a Smer-SD, az SNS, a Most-Híd és a Sieť képviselői között az esetleges kormánykoalícióról.

 

A tárgyalásokat fenntartásokkal fogadták nem csak a pártok választói, de tagjai is. A Sieť képviselői gárdájából hárman, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková és Simona Petrík is sajtótájékoztatón jelezték, hogy amennyiben a Sieť koalícióra lép a fent említett pártokkal, úgy kilépnek a képviselői klubból és a pártból is. Ennek ellenére a koalíció így is erősnek mondható lenne, hiszen 83 képviselővel állna össze a kormány, ami elfogadható többséget jelentene, de fennáll a veszélye, hogy a Sieť három képviselő híján nem lesz képes képviselői klubot létrehozni.

 

Bugár Béla még a találkozó előtt újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a Most-Híd képviselői klubját nem fenyegeti a képviselők kilépése. „Az egész elnökségünk és képviselőink döntése is, hogy részt vegyünk a tárgyalásokon, és hogy átvigyük programunkat,” mondta Bugár.

 

A Most-Híd és a Smer tárgyalásának első híre óta Bugár Béla és pártja facebook oldalán is tömegével érkeznek a választópolgárok döntő többségében elmarasztaló hozzászólásai. A pártot támogatók úgy érzik, ezzel a döntéssel elárulta őket Bugár és pártja, és ha tehetnék, visszavonnák támogatásukat.

 

Érdekességként kezelendő az a tény, hogy a hozzászólók körülbelül 90 %-a szlovák ajkú választó. Ezzel egyértelművé válik Bugár félelme az előrehozott választásoktól, hiszen a jelen helyzetben nemcsak magyar, hanem szlovák választói is elfordulnának tőle, és valószínűleg alacsony lenne a támogatottsága.

 

Az SNS-szel való közös kormánykoalíció lehetősége miatt az MKP ma lemondta a Most-Híddal mára tervezett tárgyalást, és elhalasztotta azt a kormányalakítás utánra.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »