Közérdekű adatkéréssel indult, jelzálog lett a vége

Késve fizetett be tízezer forint perköltséget a 444 munkatársa, ami miatt végül a lakására is jelzálogot jegyeztek be.

Hiába szeretett volna két éve közérdekű adatot kérni a Miniszterelnökségtől, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a 444, az emiatt indított pert elbukta, így a perköltséget is a lap újságírója volt kénytelen megfizetni. A portál cikkéből most kiderült: ezt késve tette meg Erdélyi Péter, és bár később azt mondták neki, rendben van az ügy, mégis további összegeket követeltek, majd jelzálogot jegyeztek be a lakására.

Az Origóról szóló elemzést kérték

A lap szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött szerződés értelmében a Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző évi több száz millió forintért elemezte a sajtót. Ez amiatt volt érdekes, mert 2014-ben cikket írtak arról, mi vezetett az Origo főszerkesztőjének elmozdításához, beszámolva róla: Lázár Jánosnak volt egy 150 oldalas tanulmánya, amiben részletesen össze lettek hasonlítva a Híradó.hu és az Origo hírei. Akkor arról számoltak be, hogy ez az elemzés hivatkozási alappá vált az Origón belül. Kérték a szükséges dokumentumokat az NFM-től, a Miniszterelnökségtől és KIM-től is, sikertelenül, ezért bírósághoz fordultak.

Befizette, hiába

Tavaly január végén aztán veszítettek, a kérdést pedig már nem adták be újra. A perköltséget, konkrétan minisztériumonként tízezret Erdélyinek kellett fizetnie, ő viszont ezt hónapokig elfelejtette megtenni. Idén januárban találta csak meg az Igazságügyi Minisztériumtól és a Miniszterelnökségtől küldött levelet, így át is utalta fejenként a tízezer forintot. Egy hónapja viszont mégis írt az IM, hogy már 18 ezres a tartozás, ezért indul a végrehajtás. Erdélyi átküldte a befizetésről tanúskodó bizonylat fényképét, így elnézést kértek tőle. A Miniszterelnökség viszont már tovább ment: végrehajtója felszólította a 444 kiadóját, hogy tiltsanak le Erdélyi fizetéséből 35 ezret. Mindezt úgy, hogy főkövetelés már nem is volt.

Erdélyi aztán a végrehajtótól megtudta azt is: a levonás után még 6600 Ft-ot be kell fizetnie a földhivatalnak is, hogy levegyék a lakásáról a jelzálogot. A Miniszterelnökség nem jelezte, hogy ne indítsanak a lakásra végrehajtást, így megtették azt is. Ráadásul az újságíró szerint az NFM-től mindmáig nem jelentkeztek a pénzért, így kérdéses, ők fognak-e még lépni az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »