Közel egy hónapja nyomoznak…

Lassan egy hónap telt el azóta, hogy a Nemzeti Nyomó Iroda nyomozást rendelt el feljelentésünk alapján a Nyíregyházán található Jósa András Oktatókórház területén megvalósult beruházással kapcsolatban – olvasható Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője és Béres Csaba, a párt nyíreggyházi képviselőjének közleményében.

A képviselők ismeretlen tettes ellen természet elleni bűncselekmények, radioaktív anyaggal való visszaélés, illetve közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt tették meg a feljelentést az ügyészségen még 2016. március 4-én.  
 
A politikusok szerint érthetetlen, miért nem Kun József projektmenedzser, a Jósa András Kórház, illetve szinte minden hivatalos szerv által gyakran emlegetett mérési jegyzőkönyveket hozták nyilvánosságra. Ha valóban folyamatosan mértek, a közvélemény megnyugtatására azok is elegendőek lettek volna. Persze, ha vannak egyáltalán ilyen mérések, mert ezeket a feltételezett dokumentumokat – állításaikkal ellentétben – a kórház nem adta át képviselőinknek – írják.
 
A jobbikos politikusok úgy vélik, ha a kórházigazgató szerint minden rendben volt a beépített törmelékkel, és mérési jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy nem volt sugárzás a beépítés idején, akkor érthetetlen, miért hajtottak végre egy évvel az építés után sugárméréseket a kórház számos pontján.
 
Adorján Gusztáv azon állítása sem megalapozott – vélik – mely szerint a gépalkatrészek felületén nem volt mérhető radioaktivitás, hiszen dokumentumok bizonyítják, hogy a gépből kiszerelt alkatrészek felületén háttér felett mérhető sugárzás volt. 

“Miért a kórháznak kellett fizetnie a bunker semlegesítési munkálatait végző cég által benyújtott számlát? Ez miért nem a projekt költségeit terhelte?  Hova tűnt Kun József, aki projektmenedzserként és korábban tett nyilatkozatai alapján a legilletékesebb, hogy tisztázza bontási munkálatok során felmerült anomáliákat? Miért akarja a Fidesz elterelni az ügy lényegéről a figyelmet?”

– teszik fel a kérdést.
 
A Jobbik ezért követeli, hogy hozzanak nyilvánosságra minden dokumentumot a Tömbkórház projekttel kapcsolatban, kezdve az összes mérési jegyzőkönyvvel!
 
Emlékeztetnek: a „nem tisztázott források” hivatalos szervektől származnak, amelynek tartalmi feldolgozása után olyan ellentmondásokra derült fény, ami indokolttá tette, hogy feljelentést tegyünk. Ezen „nem tisztázott források” alapozták meg, hogy 2016. április 6-án a Nemzeti Nyomozóiroda nyomozást rendelt el – olvasható a közleményben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »