Közel 40 ezer menedékkérőt utasít ki Izrael, börtön vár a maradókra

Az UNHCR Tel Aviv-i irodája előtt tüntető afrikai menedékkérők 2014-ben

Fotó: Jack Guez / AFP

Az izraeli hatóságok szerdán bejelentették, hogy az országban tartózkodó csaknem 40 ezer illegális bevándorlónak távoznia kell – írja az MTI az AFP híre alapján. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormányülés kezdetén üdvözölte, hogy megkezdődött a migránsok távozását ösztönző projekt. Az illegális úton érkezett külföldi állampolgároknak március végéig el kell hagyniuk Izraelt, ha nem akarnak határozatlan időre rácsok mögé jutni.

A belügyminisztérium adatai szerint 38 ezer, többségében eritreai és szudáni állampolgárt érint a rendelkezés. Az önként távozók ingyen repülőjegyet és csaknem 3 ezer eurót (több mint 900 ezer forintot) kapnak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyugtalanságának adott hangot közleményében. Izraelt „köti a jog, hogy megvédje a menekülteket” – figyelmeztetett a szervezet.

A főbiztosság szerint 2009 óta mindössze nyolc eritreai és két szudáni állampolgár kapott menekültstátust Izraelben. Rajtuk kívül 200, Darfúrból érkezett szudáni lakosnak biztosítottak humanitárius menedéket a közel-keleti országban.

A kiutasítási program keretében az izraeli kormány hallgatólagosan elismeri, hogy az eritreai és a szudáni migránsok nem térhetnek haza az afrikai országokban uralkodó állapotok miatt. Az ENSZ emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja az eritreai kormányt, a szudáni elnök, Omar el-Besir ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Izraeli civil szervezetek úgy tudják, hogy az ország Ruandával és Ugandával kötött megállapodást az önként távozók befogadásáról. Netanjahu 2016-ban többször járt az afrikai országokban, annak a kampánynak a keretében, amelyben új szövetségeseket keresett. Érdekesség, hogy tavaly novemberben az ugandai sajtó arról írt, hogy Magyarország nagykövetséget nyit Kampalában. Dancs Ferenc államtitkár ugandai látogatása során felmerült egyebek mellett az ugandai menekülttáborok ellátása is magyar felszerelésekkel.

A kitoloncolással érintett migránsok többsége 2007-től kezdve érkezett Izraelbe a Sínai-félszigeten keresztül. A menekülthullámot az fékezte meg, hogy a zsidó állam elektromos kerítést húzott fel az egyiptomi határon. Az izraeli hatóságok több tábort létesítettek az ország déli részén, ahol mintegy 1500-an élnek szerény körülmények között. Ezek a létesítmények bezárják kapuikat, lakóik pedig szintén a távozás vagy a börtön között választhatnak.

Magyar Nemzet


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »