Közel 350 nyertes pályázó: Aláírták a szerződéseket a kárpátaljai gazdákkal

Közel 350 nyertes pályázó

A kárpátaljai gazdák, mezőgazdasági vállalkozók túlnyomó többsége a nyár végén sikeres pályázatot nyújtott be s nyert jelentős vissza nem térítendő támogatást – összességében 595 millió forintot – az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Terv keretében. A magyar állami segítséggel megvalósuló gazdaságélénkítő program újabb fejezetéhez érkeztünk azzal, hogy 343 nyertes pályázó ünnepélyes keretek között írt alá szerződést a projektet lebonyolító Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány vezetőivel.

A Rákóczi Főiskolán lezajlott ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a projektben sikeresen szereplő mezőgazdászokhoz és azok családtagjaihoz szólva örömének adott hangot: most látszik, hogy sokan vagyunk, s együtt erősek tudunk lenni. A parasztság a magyar nemzet számára évszázadokon át szinte kimeríthetetlen humán erőforrásnak bizonyult. A XXI. században – teljesen érthető módon – a falun élők túlnyomó része már nem a gazdálkodásból tartja el magát, ám számos ponton továbbra is kapcsolódik ehhez az életformához, szokásai, még élő hagyományai révén szorosan kötődik hozzá. Így a kárpátaljai magyar falu megtartásában továbbra is mindenkire fontos szerep hárul, hangsúlyozta a magyarországi politikus. Aki a továbbiakban arról szólt, hogy jövőre újabb jelentős összegekre lehet majd pályázni a falusi turizmus, a kárpátaljai agrárium és élelmiszer-feldolgozás szereplői számára, lehetőséget teremtve ezzel a szülőföldön való megmaradáshoz, boldoguláshoz. Grezsa István kiemelte: ezek az első szerződések, amelyek részesülnek a kárpátaljai magyarságnak nyújtott 32 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési program forrásaiból. Az idei kétmilliárd forintos vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatás jövőre és az azt követő évben 5-5 milliárd forintnyi összeg folyósításával folytatódik, emellett rendelkezésre áll egy 20 milliárd forintnyi kedvezményes hitelkeret is, tájékoztatott a kormánybiztos.

Mérföldkő a mai nap a kárpátaljai magyarság életében, hisz bebizonyosodott, hogy a nehézségeken felül tudunk emelkedni, képesek vagyunk megfelelni a pályázatban előírt feltételeknek, mondta köszöntőjében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő. Mindez az itteni nemzetrész életképességét bizonyítja. A pályázókhoz fordulva az elnök azt kívánta, hogy hatékonyan használják fel a kapott támogatást, egyrészt a saját boldogulásuk, egzisztenciájuk megteremése érdekében, másrészt a magyar közösség javára.

Berki Marianna, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány igazgatója beszámolt róla, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kategóriákban 343-an pályáztak sikeresen, 127 pályázat ugyan megfelelt a kiírás feltételeinek, de forráshiány miatt most nem kapott támogatást. A magyar kormány ugyanakkor megígérte, hogy még az év végéig folyósítanak mintegy 300 millió forintot a függőben lévő pályázatokra.
A gazdák túlnyomó része mezőgazdasági gépeket, főként traktort szeretne vásárolni az elnyert összegen, illetve az erőgépekhez kapcsolható mezőgazdasági eszközöket. Szép számban vannak olyanok is, akik fóliagazdaságuk megnagyobbításán illetve korszerűsítésén gondolkodnak, állatállományuk kibővítését tervezik, s olyanok is akadnak jó páran, akik gyümölcsös telepítésébe kezdtek.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 48. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: anyagi támogatásgazdaságmezőgazdaságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »