Közel 200 ezren tüntettek a TTIP és a CETA ellen

A rendőrség becslése szerint legalább 180 ezer ember tüntetett szombaton Európa több nagyvárosában a szabadkereskedelmi szerződések ellen, amelyeket az Egyesült Államokkal és Kanadával tervez kötni az Európai Unió. A legaktívabbak Németországban voltak az ellenzők: ott hét városban is demonstráltak, köztük Berlinben és Münchenben.

A német fővárosban a tüntetők egyebek közt a következő felirattal vonultak fel: “AZ EMBER FONTOSABB A PROFITNÁL!”

A németországi megmozdulásokat környezetvédő csoportok, szakszervezetek és ellenzéki pártok szervezték. Közlésük szerint összesen 320 ezren mozdultak meg, de a rendőrség is legalább 180 ezerre becsülte a résztvevők számát. Kisebb demonstrációk szerveződtek Ausztriában – Bécsben és Salzburgban -, valamint a svédországi Stockholmban és Göteborgban.

A transzatlanti szabadkereskedelem ellenzői egyebek között attól tartanak, hogy Európát eláraszthatják a módosított génállományú termények, sérülhet a környezetvédelmi előírások betartása, és túl nagy hatalomhoz juthatnának multinacionális cégek a fogyasztók és a dolgozók rovására, mert külön bíróságokat hoznának létre a vállalatok és a kormányok közötti viták rendezésére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »