Kozákok támadtak Putyin ellenlábasára

Kozákok egy csoportja megtámadta Alekszandr Navalnij orosz ellenzéki politikust és Navalnij korrupcióellenes alapjának munkatársait kedden egy dél-oroszországi repülőtéren. A politikus és öt társa megsebesült – közölte a szóvivője.

Az eset Anapa városában történt. Navalnij – aki régóta szálka Vlagyimir Putyin és a Kreml szemében – a hétvégét vidéken töltötte harminc munkatársával csapatépítés végett. A program befejeztével kedd reggel visszaindultak, ám a repülőtéren tucatnyi kozák egyenruhás rájuk támadt azt üvöltözve, hogy „takarodjatok a földünkről”. A megtámadottak között nők is voltak, és Navalnijjal volt a kisfia. A hat sebesült közül mindazonáltal csak egyet kellett kórházba vinni.

A kozákok cári időkig visszanyúló félkatonai szervezete orosz hagyományőrzőnek vallja magát, és ellenségesen viszonyul a Kreml bírálóihoz. Oroszország déli részén a szervezetnek joga van járőrözni.

Navalnij maga egy keddi internetes üzenetben azt írta, hogy előre kitervelt támadás történt, s hogy csoportját figyelték Dél-Oroszországba érkezése óta. Múlt pénteken közlekedési rendőrök órákra őrizetbe vették több munkatársát, miután megállították autójukat.

A rendőrség közlése szerint csupán rutinellenőrzés történt.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az esetről közölte, hogy nem tud róla mit mondani, mert nem ismeri a részleteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »