Kozák Danuta utolérheti Egerszegi Krisztinát

Az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek, érmet nyerhetnek. Az összeállítást a kajak-kenuval folytatjuk, amely azzal együtt a legsikeresebb olimpiai sportágunk lehet Rióban, hogy doppingügyektől megtépázottan érkezik a nyári játékokra.

Az olimpiai esztendő mindig hoz meglepetéseket a magyar kajak-kenu sportban. Idén sajnos két doppingesettel is szembe kellett nézni: tavasszal Dudás Miklós biológiai útlevelével, július elején pedig a kétfordulós hazai kvalifikáció során három számban is a legjobb eredményt produkáló Dombvári Bence akadt fenn a rostán.

Utóbbi ügye meglepő volt, hiszen olyan szerrel (sztanozolol) bukott meg, amellyel a kanadai sprintert, Ben Johnsont kapták el még az 1988-as szöuli játékokon, ráadásul minimális mennyiségben találtak anabolikus szteroidot a vizeletében, a versenyző – aki szerint visszaélés történt – rendőrségi feljelentést tett az üggyel kapcsolatban. Így cselekedett egy másik magyar kajakos, Nádas Bence is, aki ugyan nem bukott meg, de állítása szerint a szolnoki edzőtáborban valaki manipulálta a táplálékkiegészítőjét. Mindkét ügyet vizsgálja a rendőrség, és Dombvári esete szinte teljes egészében átalakította az indulói listát a férfi kajak szakágban.

A sprintereknél Horváth Bence és Szomolányi Máté a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duót szétlövésben kiütve jutott ki az olimpiára. A júniusi moszkvai Európa-bajnokságon ezüstérmes lett a magyar kettős, amelynek jó esélye lehet Rióban is az éremszerzésre.

Hogy a hosszabbik távon, 1000 méteren mi várható a férfiaktól? Egyesben és párosban is olyan egység indul, amely valójában nem nyert itthon válogatót. K–1 1000 méteren a mindössze 18 esztendős, rendkívül tehetséges Kopasz Bálint a második helyen zárt Dombvári mögött a júniusi válogatón, így jutott ki az olimpiára, míg Dombvári párja, Hufnágel Tibor számára az olimpiai ezüstérmes Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman négyest legyőző Hufnágel, Ceiner, Somorácz, Kugler alkotta kvartettből választottak párt Ceiner Benjámin személyében. A duó egyébként az U23-as korosztályban már világbajnok volt, kérdés, mire mennek majd a felnőttek mezőnyében.

Férfi kenuban Vasbányai Henrik és Mike Róbert 2013-ban már világbajnoki címet ünnepelhetett, s most nagy lehetőséget jelent számukra, hogy dopping miatt nem indulhat az olimpián a rivális román, fehérorosz és orosz duó sem, ám a németekkel és a brazilok párosával mindenképpen számolniuk kell Oláh Tamás tanítványainak. Vasbányai egyébként C–1 1000 méteren is rajthoz állhat, a válogatósorozatban nem mást, mint a pekingi olimpiai bajnokot, Vajda Attilát győzte le. C–1 200 méteren egy fiatal versenyzőért, a kétszeres ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatánért lehet majd szorítani. Ő tavaly hepatitiszvírussal tért haza a riói olimpiai tesztversenyről, remélhetőleg az idén egy pontszerző helyet csíp majd el.

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert az olimpiai bajnoki címért utazik Rióba Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A nőknél a londoni olimpia kétszeres bajnoka, Kozák Danuta akár triplázhat is Rióban, és ezzel feliratkozhat Egerszegi Krisztina és Keleti Ágnes mellé az ötszörös aranyérmesek sorába. Szabó Gabriellával párosban és a Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina alkotta négyes tagjaként is szuperfavoritnak számít. K–1 200 méteren a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa rajtolhat, aki egy bronzéremmel már igen fényessé tenné riói jutalomjátékát.

És hogy mit vár a csapattól Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője?

„Nehéz szezonon vagyunk túl, de erős, kiegyensúlyozott a csapat. Négy éremmel már elégedett lennék” – fogalmazott Storcz Botond.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »