Kozák Danuta szétverte a mezőnyt – kétszer

Kozák Danuta szétverte a mezőnyt – kétszer

Kozák Danuta úgy tűnik, ott folytatja, ahol kedden abbahagyta. A női K–1 500 méter előcsatározásaiból a legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe. De nem csak érte szoríthatunk csütörtökön: A-döntős lett 1000 méteren a Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin, míg 200 méteren Tótka Sándor és Molnár Péter kajakpárosa.

– A kajakdélután PERCRŐL PERCRE
– A teljes magyar riói program

Pihenés, regenerálódás, összpontosítás – kulcsszavak ezek most Kozák Danuta életében, aki kedden még a K–2 500 méter olimpiai aranyával a nyakában, a dobogó tetején törölgette könnyeit párospartnerével, Szabó Gabriellával, ma már pedig a kajak egyesek versenyében volt jelenése. Négy előfutamot rendeztek, így nem lehetett egyenes ágon a fináléba kerülni, de már az első felvonás után látni lehetett: Kozák, aki betegsége után egyre jobb erőre kap, London után ismét főszereplője lehet ennek a versenyszámnak. Az előfutamban Kozáké a harmadik legjobb idő lett, bár ez semmit sem jelentett, hiszen mindenki tartalékolt a középfutamra is; amelyben Danuta ismét energikus volt, nagy fölénnyel győzött a dán Jörgensen és a kínai Zsu előtt, természetesen finalista lett.

Érdekesség, hogy az első középfutamban a fehérorosz Marina Litvincsuk megelőzte Lisa Carringtont, míg a harmadik helyen a szerb színekben induló Ruzicic-Benedek Dalma végzett, aki azonban nem jutott be az A-döntőbe. Összesítésben a legjobb időt Kozák Danuta lapátolta, Litvincsuk a második, míg Carrington csak az ötödik idővel jutott tovább.

„Hosszú volt ez az ötszáz méter” – mindössze ennyit mondott Dana, aki az erős szembeszélben 1:54-es időt ért el, idén ideális körülmények között többször is 1:47-en belüli időket tudott.

Fiúk: igen is, nem is

A nap egyetlen női száma mellett két férfikajakos és egy kenus számot is rendeztek. A férfikajakkettesek 1000 méteres számában az U23-as világbajnok Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin duó mutatkozott be. Kiss István tanítványai az előfutamban letesztelhették a kétszeres világbajnok német Marcus Gross, Max Rendschmidt formáját, riválisaik egyenes ágon jutottak a fináléba, Hufnágelék pedig az első középfutam harmadik helyével szintén kvalifikálták magukat az A-döntőbe.

„Tudtuk, hogy nehéz lesz, de átestünk a tűzkeresztségen, a döntőben már sokkal higgadtabban tudunk majd rajthoz állni” – mondta a Hufnágel Tiborhoz hasonlóan első „olimpiás” Ceiner Benjámin, aki ígéri, a fináléban végletekig kihajtják majd magukat.

A K–2 200 méter világbajnoki címvédői, Tótka Sándor és Molnár Péter szövetségi döntés alapján az utolsó pillanatban kerültek be az utazó csapatba, gyakorlatilag a nyaralásból kellett újra edzésbe állniuk. Tótka már tegnap arról beszélt, hogy jól érzik magukat, remek formában vannak Molnár Péterrel, és ezt meg is mutatták az előfutamban. A magyar kettősnek kemény riválisokkal kellett felvenni a versenyt, itt lapátolt az olimpiai bronzérmes brit Liam Heath, Jon Schoefield páros és a 2014-es vb ezüstérmesei, a német Ronald Rauhe, Tom Liebscher kettős is. Hüvös Viktor tanítványai mindkét egységet maguk mögé utasították, csak a hármas pályán csusszant be eléjük a spanyol Craviotto, Toro kettős, így végül középdöntőre kényszerültek. A második felvonásban azonban nem akadtak legyőzőre, a francia Sebastian Jouve, Maxime Beaumont duót fél hajóval maguk mögé utasítva jutottak a döntőbe.

Érthetően nagyon boldogan nyilatkoztak a verseny után.

„Nekünk minden egyes futam ajándék, életemben nem élveztem ennyire a kajakozást, mint itt a riói olimpián” – mondta a futam után Molnár Péter.

„Már a pihenőnket töltöttük, amikor megtudtuk, hogy utazhatunk Rióba, olyan feszített tempóban készültünk, hogy ez a két hét mentálisan felfrissített bennünket, az utolsó két hét az utazás előtt nagyon jól sikerült számunkra. Kíváncsiak vagyunk, hogy mire megyünk majd a döntőben, ez egy olimpia itt bármi megtörténhet” – tette hozzá Tótka Sándor, aki nem érez terhet, nyomást, párjával felszabadultan áll oda a döntőre, amelyben a legnagyobb rivális számukra a spanyol egység lehet.

Férfi C–1 200 méteren a négyszeres ifjúsági világbajnok, váltóban felnőtt világbajnoki bronzérmes Hajdu Jonatán képviselte a magyar színeket, s már az előfutamban megmutatta, hogy remek formában van, jó rajt után végig ott loholt az orosz Andrej Krajtor nyakában. A középfutamban azonban nem volt szerencséje, mert a táv legjobbjaival, az ukrán olimpiai bajnok Jurij Csebannal és a háromszoros világbajnok azeri Valentyin Gyemjanyenkóval került egy futamba. A 19 esztendős kenus a negyedik helyen zárt, s így csak a B-döntőben folytathatja a küzdelmeket.

„Úgy érzem, mindkét futamban sikerült jó pályát menni, a középfutamban nagyon erős ellenfeleket kaptam, ennyire futotta” – mondta Hajdu, aki a B-döntőben is szeretné a maximumot kihozni magából.

A ma látott számok döntőit csütörtök 14 órától rendezik, mindenkit várunk a készülékek elé, kattanjanak ránk és kövessék az eseményeket az MNO-n, szokás szerint percről percre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »