Kövesi: lejárató kampány zajlik a DNA ellen

Kövesi: lejárató kampány zajlik a DNA ellen

Fizetett lejárató kampány zajlik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ellen – jelentette ki szerdán Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze.

kovesi lc nf_b

„Az utóbbi időben rendkívül agresszív támadások érték a DNA-t az általunk vizsgált személyek részéről. Ezeknek a támadásoknak a célja az ügyészek megfélemlítése, de a kampány azért is agresszív, mert óriási összegeket fizettek ki, és sikerdíjat tűztek ki a DNA elhiteltelenítése érdekében. Zaklató kampány zajlik a DNA ügyészei ellen” – fogalmazott Kövesi a bírák és ügyészek tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács székházánál, ahova azért érkezett, hogy egy, az intézmény által vizsgált ügyészt támogasson.

A főügyész mindezt annak kapcsán jelentette ki, hogy Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök – aki ellen bűnvádi eljárást folytat a DNA – azt mondta egy televíziós műsorban, hogy 2011-ban egy, a DNA által ugyancsak korrupcióval gyanúsított képviselő, Sebastian Ghiţă tulajdonában levő szórakozóhelyen látta őt.

Mint arról beszámoltunk, Ghiţă múlt héten önfeljelentést tett a legfőbb ügyészségén, azt állítva, hogy 2012-ben több más állami tisztségviselővel együtt közreműködött egy jelentés meghamisításában, amely azt állapította meg, hogy Kövesi doktori disszertációja nem plágium. Ghiţă utólag azt állította, azért vett részt a törvénytelenségben, mert Kövesi a barátja volt. Kövesi szerdán leszögezte: nem volt, ma sem az és nem is lesz „a bíróság elé állított Sebastian Ghiţă” barátja. Ghiţă válaszul azzal vádolta meg Kövesit, hogy politikai játszmákat folytat, és Klaus Johannis államfő embere. Úgy vélekedett, ha a politika területére kalandozik, és véleményt nyilvánít, a főügyésznek hozzá kell szoknia, hogy „aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók.”

Mint arról beszámoltunk, Kövesi már korábban is arról beszélt, hogy a vizsgált politikusok megpróbálják megfélemlíteni az ügyészeket, a DNA azonban nem hátrál meg. A temesvári Nyugati Egyetem egyébként bejelentette, hogy a múlt hét végén elindította a belső vizsgálatot annak tisztázása érdekében, hogy plagizált-e a főügyész, amikor 2011-ben megírta doktori disszertációját. Egy kolozsvári szervezet, az Egyetemi Reformért és Alternatíváért Csoport hétfőn közölte, hogy hivatalosan is feljelentést tett az oktatási tárcánál Kövesi ellen, mivel a disszertációban 11 ponton is plágiumra bukkant.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »