Köves Slomó: Magyarország nem antiszemita

Köves Slomó: Magyarország nem antiszemita

Nem tulajdonít különösebb jelentőséget Ronald Lauder véleményének az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Köves Slomó szerint a Zsidó Világkongresszus elnökét nem először tájékoztatták félre a magyarországi viszonyokról. Lauder a közelmúltban Magyarországot Európa legantiszemitább országaként emlegette egy interjúban. Tokaj-Hegyalján Köves Slomó Lázár János helyettesével közösen avatta fel a felújított rabbiházat.

A mádi vallási iskolában tanulmányozta annak idején a Tórát az Amerikai úti Zsinagóga főrabbija is.

„Valamikor ebben a zsinagógában tanultam én is, és nagyon jó érzés volt, hogy már ötéves koromban itt megismertem a héber betűket” – mondta Deutsch László, az Amerikai úti zsinagóga főrabbija.

A rabbiház az 1960-as évektől állt üresen. Az épületet jórészt uniós pénzből újította fel az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A mádi rabbiháztól indul, és ott ér véget a Csodarabbik útja nevű zsidó zarándokút.

Az avatóünnepségen a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány együttműködésre és folyamatos párbeszédre törekszik a zsidó szervezetekkel.

„A rabbiház igazi közösségi tér, hiszen nemcsak a több évszázados helyi kultúrát, és emlékeket mutatja be, de szállást, és találkozóhelyet is kínál a látogatóknak, a vendégeknek és a gondolkodóknak. Az ilyen projektek hidat teremtenek a múlt és a jelen között. Alapot biztosítva a termékeny párbeszédhez. De joggal tesszük fel a kérdést, hogy mit is jelent a párbeszéd. A párbeszéd több annál, minthogy meghallgatjuk egymást. A párbeszéd több annál, hogy válaszolunk a felvetésekre, a párbeszéd nem más, mint a cselekvés alapja” – mondta Csepreghy Nándor.

A hitközség vezető rabbija szerint Magyarország nem antiszemita ország. „Sajnos Ronald Lauder munkásságában nem először fordul elő, hogy rosszul van tájékoztatva, ehhez képest nagy magabiztossággal állít dolgokat, legutóbb, amikor három évvel ezelőtt a Zsidó Világkongresszus rendezvénye volt itt Budapesten, akkor is hasonló dolgokat mondott, és talán emlékszik a közönség, utána bocsánatot kért, hogy ilyet mondott. Ugye azt fontos tudni, hogy a Zsidó Világkongresszus, ugye általában mint minden olyan dolog, aminek benne van a nevében hogy világ, az körülbelül annyira képviseli a zsidó világot, mint mondjuk a Magyarok Világszövetsége, tehát azt gondolom, hogy ennek nem kell nagyobb súlyt tenni, hangsúlyt adni” – hívta fel a figyelmet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó.

Ronald Lauder egy lapinterjúban Magyarországot nevezte Európa leginkább antiszemita országának. A Zsidó Világkongresszus vezetője a Jobbikot neonáci pártként, Horthy Miklóst pedig náciként emlegette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »