Kövér összehozta a cigánygyilkosságokkal Gyurcsányt

Kövér összehozta a cigánygyilkosságokkal Gyurcsányt

Súlyos állítást fogalmazott meg Kövér László a cigánygyilkosságok és Gyurcsány Ferenc kapcsolatáról a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Az újságíró feldobott egy a fideszesek által jó lecsapható labdát az Országgyűlés elnökének annak felidézésével, hogy a Sukoró-ügyben elítélt Császy Zsoltot a börtönajtóig kísérte Gyurcsány. A volt szocialista kormányfő azt mondta, hogy helyette került a rácsok mögé a vagyonkezelő korábbi vezetője. 

Erre Kövér a következőképpen reagált:

“Ezt egy figyelemre méltó gesztusnak tekintem, hasonlónak, mint amikor a vádlottak mögött ült a cigánygyilkosságok perének tárgyalásán. Akkor is mondhatott volna hasonlót. Azt tartom problémának, hogy nem maradt ott velük.”

A fideszes politikus arra céloz, hogy Gyurcsány Ferenc kapcsolatba hozható a cigánygyilkosságokkal. 

Hat gyilkosság

2008-2009 között kilencszer támadtak egy csoport tagjai fegyverekkel, Molotov-koktélokkal romákra. Ezek során hat embert gyilkoltak meg az ország négy külöböző településén. Összesen 89 lövést adtak le, hét helyszínen pedig tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. Az elkövetőket 2009 augusztusában fogták el és további két bűncselekményt is nekik tulajdonítottak, egy besenyszögi fegyverrablást és a debreceni menekülttáborra leadott célzott lövéseket is nekik tulajdonították. 

A bűncselekmény-sorozat három elkövetője tényleges életfogytiglani-, a katonai titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló Cs. István, 13 évnyi fegyházbüntetést kapott. 

Beismerés

A cigánygyilkosságok idején a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Ficsor Ádám utólag elismerte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb megtalálhatták volna a gyanúsítottakat. Mások mellett az egyik legsúlyosabb az volt, hogy akkor állították le az egyik elkövető, K. István nemzetbiztonsági megfigyelését, amikor tudomásokra jutott, hogy fegyvert akar szerezni. A rendőrségnek nem adott át minden információt az NBH, illetve amit megosztottak, azok egy része nem segítette a nyomozást. 

Az is egyértelművé vált, hogy a Bajnai-kormány hazudott az ügyben. 

Hírdetés

Hazugság

2009. szeptember 21-én, tehát a cigánygyilkosságok gyanúsítottjainak elfogása után néhány héttel a Honvédelmi Minisztérium letagadta azokat az információkat, hogy Cs. István szerződéses katonaként Koszovóban szolgált és kapcsolatban állt a katonai elhárítással. Cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, hogy a férfit a Katonai Biztonsági Hivatal beszervezte volna. 

2010 augusztusában a már a Fidesz és Hende Csaba által irányított honvédelmi tárca viszont ezzel pont ellentétes tartalmú közleményt adott ki. Magyarán, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) korábbi vezetői, az illetékes miniszter és a vizsgálóbizottság előtt is következetesen tagadták és elhallgatták, hogy beszervezték a cigánygyilkosságok egyik elkövetőjét. Cs. István a jó munkáért 2007-ben pénzjutalmat is kapott és 2009 februárjáig beszervezettként dolgozott a katonai titkosszolgálatoknak. 

Elhallgatás

A KBH 2008 nyarától kapcsolatban állt a Nemzet Nyomozó Iroda munkatársaival a cigánygyilkosságok felderítése miatt. A tiszalöki támadás után a nyomozók Cs. Istvánról kértek adatokat, mivel igazoltatták a rendőrök a férfit Polgárnál. Azért figyeltek fel rá, mert a támadás időpontjához közel, az elkövetés helyének 50 kilométeres körzetében volt és ráillett az a profil, ami mentén keresték elkövetőket. A KBH mégsem közölte a nyomozókkal, hogy a kért személyt a titkosszolgálatok ügynöke. 

Elszámoltatás

2010-ben folyt vizsgálat Hende kezdeményezésére a KBH-nál, ennek eredményét először 2020-ig titkosították, majd váratlanul feloldották. A súlyos mulasztással, félrevezetéssel kapcsolatos megállapításokat rögzítette az anyag. A katonai főügyész ennek ellenére úgy foglalt állást, hogy a társszervek és a hatóságok félrevezetése, vagyis az ügyben elkövetett mulasztások a fegyelmi felelősségén túl nem mutatnak, vagyis a büntetőjogi felelősség szintjét nem érik el. Hende nem vizsgálódott tovább, elfogadta ezt. 

Azt mondták, nem voltak segítőik

Felállítottak egy szupercsapatot is, amelynek a feladata a cigánygyilkosságok hátterének teljeskörű tisztázása volt. Ebben helyet kapott a Terrorelháírtó Központ emberén kívül, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat is. 2015 júniusában a csoport úgy foglalt állást, hogy a romagyilkosságok valamennyi elkövetőjét bíróság elé állították és nem találtak olyan szervezetet, idegen szolgálatot sem, amely a háttérből támogatta volna a bűncselekmény-sorozatot végrehajtó csoportot. 

Az SZDSZ-es jogvédő is Gyurcsányra mutogatott

2012-ben Mohácsi Viktória a kanadai állami televízió egy dokumentumfilmjében azt állította, a Gyurcsány-kormány azért titkosította a cigánygyilkosságok aktáit, „mert azok egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”.
Mohácsi kijelentése után az érintett szocialista politikusok felháborodtak. Az szdsz-es jogvédő többek között arra hivatkozva kért Kanadában menedékjogot, hogy ismeri a cigánygyilkosságok hátterét, ezért félti az életét. Mohácsi elmondta akkor azt is: 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne és attól tart, hogy a magyar titkosszolgálat „hosszú keze” Kanadában is utána nyúlhat.”
Idén tavasszal közölte a sajtó, hogy a kanadaiak elutasították a kérelmét. 

Mulasztás

Kövér László 2006-2010 között, vagyis a cigánygyilkosságok elkövetésének idején az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja volt. Kijelentése, amellyel kapcsolatot teremt az elmúlt időszak legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata és Gyurcsány Ferenc között, több kérdést is felvet. 

Miért nem sürgette Kövér László az elmúlt nyolc évben, ha van erre vonatkozó információja, hogy vizsgálják meg Gyurcsány Ferenc, illetve kormányának felelősségét a cigánygyilkosságok ügyében? 

Miért nem tett feljelentést Kövér László?

A roma büszkeség napján is, igazán megérdemelne annyit a magyar társadalom, köztük a támadások áldozatai és azok hozzátartozói, hogy Kövér kibontja a valóság minden szeletét. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »