Kövér: nagyobb szerep kell a nemzeti parlamenteknek

Az európai uniós döntéshozatalban nagyobb szerepet kell kapniuk a nemzeti parlamenteknek, mivel csak rajtuk keresztül lehet számon kérni az európai intézmények tagjait, vezetőit – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Pozsonyban, az uniós tagállamok parlamenti elnökeinek találkozóján a magyar közmédiának nyilatkozva.

A júliusban kezdődött szlovák uniós elnökség keretében tartott informális találkozón a nemzeti parlamentek jelenlegi szerepe mellett olyan témák is terítékre kerültek, mint az EU egységét veszélyeztető tényezők, ezen belül az uniót érintő bizalmi válság.

Kövér László a találkozón elhangzottakat felidézve rámutatott: több olyan javaslat is volt, amelyek a nemzeti parlamentek ellenőrző szerepének erősítését célozzák. Kifejtette: francia részről elhangzott az a javaslat, miszerint az úgynevezett zöldlapos eljárás bevezetése révén a nemzeti parlamentek kapjanak lehetőséget jogalkotás kezdeményezésére, valamint az is, hogy bővítsék ki azt az időtartamot, amely a nemzeti parlamenteknek rendelkezésére áll annak vizsgálatára, hogy egy adott uniós jogalkotási kezdeményezés sérti-e a tagállami kompetenciákat.

Kövér László magyar házelnököt (b) fogadja Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke az EU parlamenti elnökeinek informális találkozóján Pozsonyban 2016. október 7-én. (MTI/TASR/Vladimir Benko)

Kövér László magyar házelnököt (b) fogadja Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke az EU parlamenti elnökeinek informális találkozóján Pozsonyban 2016. október 7-én. (MTI/TASR/Vladimir Benko)

“Ebben azért nem voltunk eddig sikeresek, nemzeti parlamentek, mert nagyon szűk, 8 hetes határidő áll rendelkezésre, hogy megvizsgáljunk egy adott esetben nagyon bonyolult európai jogalkotást” – világított rá Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke az uniót érintő bizalmi válság témája és annak kiváltó okai kapcsán rámutatott: érdemes lenne megvizsgálni, hogy az uniós intézmények betartják-e a saját maguk által hozott kötelező szabályokat, illetve betartják-e azokat a döntéseket, amelyeket számukra írnak elő mások.

Kövér László kiemelte: az uniós intézményekkel szembeni bizalmi válság egyik oka az is, hogy míg a nemzeti parlamentek képviselői közvetlenül számon kérhetőek, ez az uniós intézmények vezetőiről nem mondható el, amit egyebek mellett a nemzeti parlamentek szerepének erősítésével lehetne orvosolni.

Hasonlóképpen vélekedett a kétnapos informális találkozóról az azt lezáró sajtótájékoztatón Andrej Danko szlovák parlamenti elnök. Elmondta: a találkozó olyan projektnek alakult, amely hozzásegíthet az EU problémáinak megoldásához, s fő üzenete az, hogy az unió reformálásához, modernizálásához a nemzeti parlamentek is szeretnének hozzájárulni.

A szlovák házelnök hozzátette: a találkozón sikerült megnevezni a fájó témákat, de azokról is szót ejtettek, amelyekben a résztvevők egységes állásponton vannak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »