Kövér házőrsége a rettegett viperát is bevetheti

Kövér házőrsége a rettegett viperát is bevetheti

Újabb rendeletmódosítás határozza meg, hogy milyen fegyvereket és kényszerítőeszközöket rendszeresíthetnek a parlamenti őrségénél.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett módosítás csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben – kiszúrta a 444.hu is – és a sajtóból már ismert sokkoló, elfogóháló és gránátvető mellett olyan eszközöket szerepelnek benne újításként, mint a dobható és/ vagy kilőhető könnygázgránát, amihez egyébként egy 40 milliméteres torkolatú gránátvető is jár.

A módosítás kitér arra, hogy – a szintén rendszeresített AK47-es gépkarabély, és MP5-ös géppisztoly mellett – mesterlövész puskákat is beszerezhet a kisebb hadseregként felfegyverzett alakulat, a hozzá járó NATO-lőszerekkel együtt.

Hírdetés

A rendeletmódosításban szerényen csak változtatható méretű rendőrbotnak nevezett kényszerítő eszköz már egy ideje az arzenál része – az Országgyűlési Őrség honlapján viszont pontosabban is megnevezi: teleszkópos taktikai botról, köznyelvi nevén viperáról van szó.

A 2006-os őszi zavargások idején a Rebisz rohamrendőrei többi között viperával verték a tüntetőket, bár ezt Gergényi Péter, akkori budapesti rendőr-főkapitány letagadta. A Fidesz ekkor még elítélte a taktikai rendőrbot és a könnygázgránátok használatát, 2012 óta viszont már a Terrorelhárítási Központ kommandósai, 2014 őszétől – azaz három éve(!) az Országgyűlési Őrség tagjai is bevethetik a korábban bírált eszközt.

A vipera legutóbb a 2015-ös röszkei zavargások idején tűnt fel a TEK kommandósainak kezében, a határkerítést ostromló menekültek mellett szerb tévéseket, és más külföldi – lengyel, ausztrál és szlovák – újságírókat is megverhettek a rendőrök.

 Az Országgyűlési Őrség részletes eszköztárát  ide kattintva nézhetik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »