Kövér bízik a magyar–román államközi viszony javulásában

Kövér bízik a magyar–román államközi viszony javulásában

Kövér László szerint a december 11-én tartandó romániai választás után a román–magyar államközi viszonyban is pozitív változás állhat be. Az Országgyűlés elnöke az RMDSZ kolozsvári székházában Kelemen Hunor szövetségi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

kelkov_bKelemen Hunor és Kövér László

Kövér László kijelentette: az államközi kapcsolatok előmozdításában számít azokra a magyarokra, akik a decemberi választások nyomán mandátumot szereznek a bukaresti parlamentben. Úgy vélte: a személyes szerepvállalása a romániai választási kampányban azt a támogatást fejezi ki, amelyet a Fidesz és a KDNP ad az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös listaállításában megvalósult magyar összefogáshoz.

A házelnök szerint a mostani romániai választások sorsdöntő fontosságúak az erdélyi magyarság számára. „Ahhoz, hogy a jogaikat érvényesíthessék, megvédhessék azoktól a kísérletektől, amelyek ezek korlátozására irányulnak, vagy, adja Isten, a jogaikat bővíthessék a román partnerekkel együttműködve, az szükséges, hogy a bukaresti parlamentben minél nagyobb létszámú frakcióval rendelkezzen a magyar közösség” – fogalmazott.

kelkov2_b

Újságírói kérdésre válaszolva hasznosnak találta a hétfő esti székelyudvarhelyi vitát is, amelyen az RMDSZ és az MPP összefogásának a bírálóival kellett szembesülnie. Kijelentette: reményei szerint nem a személyét, hanem a véleményét fogadták kritikusan Székelyudvarhelyen. Úgy vélte: egy vitában a másik álláspontjának az őszinte mérlegelése az első lépés a megegyezés irányába, és ez az első lépés megtörtént Székelyudvarhelyen. „Örülök, hogy vállalkoztam erre az útra, és úgy érzem, hogy nem jöttem hiába” – jelentette ki Kövér László.

Kelemen Hunor úgy vélte: erkölcsi kötelesség volt a magyar összefogás, és minden adott ahhoz, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen a bukaresti törvényhozásban. „Akkor tudunk sikeresek lenni, ha alapvető kérdésekben egy irányba lépünk, cselekszünk” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kijelentette: az RMDSZ meggyőző jelöltekkel, megújult csapattal, és olyan programmal vág neki a választásoknak, amely a magyaroknak is jó, és az egész romániai társadalom kérdéseire is jó válaszokat ad.Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ érdekelt abban, hogy folytassa az együttműködést a Fidesszel és a magyar kormánnyal. Kövér László erdélyi látogatása kedden Nagyváradon és a Szatmár megyei Kaplonyban folytatódik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »