Kovács: Orbán bajban lenne, ha erre válaszolnia kellene

Az utóbbi hetekben kiéleződött a magyar-román viszony, több kritikus nyilatkozat is elhangzott mindkét oldalon.

Bármennyire elfogadhatatlan is volt Traian Basescu volt román elnök kijelentése, miszerint Románia a Tiszáig tart, ezt sajnos megelőzte egy szerencsétlen magyar diplomáciai lépés, azzal, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnep megünnepléséről – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Jeszenszky Géza. A volt külügyminiszter, és washingtoni, oslói nagykövet szerint az ilyen lépések árthatnak a romániai magyaroknak a közelgő parlamenti választásokon.

„Az elsődleges szempont ebben az egész magyar–román viszonyban az, hogy mi használ az erdélyi magyaroknak és mi árt. Na most az, hogyha mi akár teljes joggal tiltakozunk ilyen elfogadhatatlan kijelentés ellen, ami egyébként Európában a határkérdésnek a felvetése, akár ilyen célzás formájában is, elfogadhatatlan. De sajnos a magyar pozíciót gyöngíti az, hogy ezt mi előzte meg. Tehát ugye az, hogy nem vesznek részt diplomaták egy ország nemzeti ünnepén, még akkor is, ha ez számunkra valóban egy elég gyászos nap, azt a világ nem nagyon fogja értékelni és honorálni. De én visszatérek arra, hogy sajnos amikor a magyarellenesség kap valamiféle tápanyagot, mint például ez az úgymond sértő magyar álláspont vagy viselkedés, ennek a választásokon nagyon komoly következménye lehet, és engem ez zavar elsősorban”  fogalmazott Jeszenszky Géza.

Hírdetés

Nem Szijjártó Péter, hanem Orbán Viktor döntése volt, hogy a magyar diplomaták nem vehettek részt a december 1-i román nemzeti ünnep megünneplésén – mondta Kovács László. A volt külügyminiszter furcsállotta, hogy idén döntött így a magyar kormány, miközben a korábbi években nem volt problémája az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918 december 1-i gyulafehérvári országgyűlés évfordulójával.

„Tavaly ott voltak a magyar diplomaták a fogadásokon? Tavaly előtt, azelőtt, 2010 óta? Mindig távol maradtak? Biztos nem, mert akkor erről hír lett volna. Na most elhangzott az a mondat, hogy nincs mit ünnepelni. És tavaly volt, tavalyelőtt volt mit ünnepelni vagy azelőtt a magyar diplomatáknak, hogy akkor viszont részt vettek. Akkor mit ünnepelte egy, két, három éve? Azt hiszem Orbán Viktor miniszterelnök úr bajban lenne, ha erre válaszolnia kellene” –


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »