Kovács László került Szijjártó helyére

Megindító gyászszertartáson vettek búcsút a március 18-án, 54 éves korában elhunyt Guido Westerwelle volt német külügyminisztertől szombaton Kölnben családtagjai, barátai, politikustársai és tisztelői.

„Németország egy különleges embert és politikust veszített el” – hangoztatta emlékező beszédében Angela Merkel német kancellár. Mint mondta, ő személyesen szoros bizalmasát és megbízható politikustársát nélkülözi Westerwelle távozásával.

Szertartás

A Szent Apostolok-templomban tartott ökumenikus gyászszertartáson jelen volt Joachim Gauck szövetségi elnök, Christian Lindner, Westerwelle pártjának, a Szabaddemokrata Pártnak (FDP) az elnöke és Hannelore Kraft, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke is. Az Európai Bizottságot a testület elnöke, Jean-Claude Juncker képviselte, míg Magyarország részéről Kovács László volt külügyminiszter vett részt a szertartáson, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a washingtoni atomcsúcsról csak később ér vissza Európába.

„Sokak számára példakép volt, másoknak épp az ellenkezője” – mondta beszédében Karl Jüsten római katolikus prelátus, aki gyerekkorától ismerte Westerwellét. A német evangélikus egyház nevében az elhunytat Martin Dutzmann búcsúztatta. Beszédében megemlékezett a pénteken meghalt Hans-Dietrich Genscherről is, aki az FDP elnökeként és külügyminiszterként Westerwelle elődje és példaképe volt.

Guido Westerwellét a gyászistentisztelet után a kölni Melaten temetőben helyezték örök nyugalomra.

Meglepő felkérés

Kovács László az Origónak elmondta: meglepte „a magyarországi gyakorlatban ismeretlen, de az európai politikai kultúrában természetesnek tekinthető kérés”, ám különösebb gondolkodás nélkül elfogadta a megtisztelő felkérést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »