Kovács Árpád: A saját lábunkon kellene állni

Lehetséges és szükséges is úgy tervezni a költségvetést, hogy abban a hiány nulla legyen – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Hozzátette: Magyarországnak előbb-utóbb saját lábán kell állnia, korábban a privatizációs források, majd az eladósodás folyamata járult hozzá a GDP tartásához, most az európai uniós források. Ha marad is 2020 után uniós forrás, az más struktúrájú, más nagyságrendű támogatás lesz. Jó lenne egyszer azt mondani, hogy nem az a 1,5-2 százalék hozza a GDP többletét, hanem a saját teljesítmény – fogalmazott.

Kovács Árpád elmondta: a nullszaldós költségvetés azt jelenti, hogy az ország annyit fogyaszt, amennyit meg tud teremteni a gazdasági teljesítményéből, és nem egyszeri tételek vagy hitelek hozzák a pluszforrást. Az európai országok törekszenek erre, ez szükségszerűség – mondta.

Hozzátette, áprilisban a KT már megkapja a jövő évi költségvetés tervezetét véleményezésre.

Az elnök szerint az idei évben messze kedvezőbbek a költségvetési folyamatok, a kiadások-bevételek alakulása, még a múlt évnél is jobb, ami szintén lökést adhat a kiegyensúlyozottabb költségvetés tervezéséhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »