Kötvénybiznisz: Rogán és Habony is kap meghívót

Kötvénybiznisz: Rogán és Habony is kap meghívót

Az offshore cégeknek 100 milliárdos hasznot termelő letelepedési kötvénybizniszt vizsgálnák az ellenzéki pártok. Az LMP ki is tiltaná az üzletből azokat a cégeket, amelyek tulajdonosi háttere ismeretlen. A Heti Válasz írása szerint az engedéllyel rendelkező cégekben közös, hogy Habony Árpád neve mindegyikben felbukkan.

„A letelepedései kötvény, az egy sikeres pénzgyűjtő akció volt a magyar állam részéről, mert nagyon olcsón jutott forráshoz a letelepedési kötvény segítségével…” – mondta az elmúlt héten Lázár János kancelláriaminiszter.

A letelepedési kötvény azonban nemcsak az államnak lehetett jó üzlet, hanem a kiválasztott cégeknek is.

Idén februárig több mint 3500 papír kelt el. Számítások szerint az ügyletben részt vevő három, offshore-hátterű cég közel százmilliárd forintot zsebelt be. A Heti Válasz írta meg, hogy a társaságokban közös pont Habony Árpád, a miniszterelnöki bizalmas neve ugyanis mindegyik céghálóban felbukkan.

Már a parlament asztalán van az a jobbikos kezdeményezés, ami a letelepedési kötvények gyanús hátterét vizsgálná. A vizsgálóbizottság felállítását LMP-s és MSZP-s képviselők is támogatnák.

„A társadalomban az egy valós igény, hogy tudja, hová tűnnek el tízmilliárdok, amelyeknek akár a költségvetésben is lenne helye akkor, amikor szűkösség van a társadalom különböző csoportjaiban, ahogy említettem, az oktatás-, az egészségügy vagy a szociális ellátórendszer vonatkozásában” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az LMP megtiltaná az offshore cégek jelenlétét a letelepedési kötvénybizniszben, de az ellenzéki párt a pénzmosás elleni törvényt is módosítaná. Eszerint a kötvényügyleteket intéző gazdasági bizottságnak kötelezően azonosítania kellene ügyfeleit. „Ez a kötelezettség azt is jelenti, hogy ha ezt nem teljesíti az Országgyűlés gazdasági bizottsága, az ezért felelős elnök vagy egyéb felelős képviselő természetesen börtönbe fog menni, hiszen 2001 óta az ilyen pénzmosás elleni rezsimeknek a megszegése, maga is pénzmosással összefüggő bűncselekményt jelent” – mutatott rá Schiffer András frakcióvezető.

A Demokratikus Koalíció a parlamenti vitában részt vesz majd, de ennél többhöz egyelőre nem adja a nevét. „Olyan kezdeményezést, ami a Jobbik kezdeményezése, mi ilyen kezdeményezéshez nem adjuk a nevünket” – közölte Varju László országgyűlési képviselő.

A Jobbik közben – megkerülve a gazdasági bizottság kormánypárti többségét – a párt által irányított ellenőrző albizottságban venné napirendre a kötvények ügyét már jövő csütörtökön. „Rogán Antal, Habony Árpád, illetve Sabtail Mihaeli nevű izraeli állampolgár azért kap meghívást, mert mindhárman személyesen érdekeltek, láthatóan egy baráti kört alkotnak, és ismerik egymást, jóban vannak egymással. Erősen úgy tűnik tehát, hogy ezt a rendkívül jövedelmező üzletet alapvetően fideszes baráti segítséggel játszották ki a hozzájuk tartozó gazdasági érdekcsoportoknak, a holdudvarnak” – közölte Volner János, az ellenőrző albizottság jobbikos elnöke.

A Fidesz korábban közleményben reagált. Ebben azt írták: azok vádaskodnak, akik Európa legnagyobb korrupciós botrányában érintettek. Szerintük a Jobbik máig adós a válasszal, hogy milyen idegen hatalmaknak és mennyi pénzért adta el magát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »