Kotleba 44-re akarja csökkenteni a besztercebányai képviselők számát

Kotleba 44-re akarja csökkenteni a besztercebányai képviselők számát

BESZTERCEBÁNYA. A Besztercebányai megyében Marian Kotleba (Mi Szlovákiánk Néppárt) 49-rõl 44-re akarja csökkenteni a képviselõk számát az elkövetkezõ választási idõszakban.

Kotleba azzal érvel, hogy a takarékosságon kívül csökkennének a regionális különbségek az egyes járások képviseletét tekintve a megyei önkormányzatban. Az elképzelés meglehetõsen hátrányosan érintené a magyarok lakta Rimaszombati járást is.

„Míg a mandátumok jelenlegi elosztása a négy legnépesebb járásnak kedvezett, a mi javaslatunk sokkal inkább egyenlõvé teszi a megye 13 járását” – mondta Kotleba.

A Besztercebányai megyei hivatal tehát azt javasolja, hogy a Besztercebányai járás képviselõinek száma a jelenlegi 8-ról 5-re csökkenjen. A hivatal a Rimaszombati járásban 2-vel csökkentené a képviselõk számát. Ezzel szemben a Selmecbányai és a Korponai járásban 1-gyel növelnék a képviselõk számát. Kotleba szerint ezzel a lépéssel a hivatal a teljes választási idõszakban körülbelül 250.000 eurót takarít meg, ezt a pénzt más célokra költhetnék.

A javaslatot el kell fogadniuk a Besztercebányai megye képviselõinek is. A megyeelnök a testület elé akarja terjeszteni a javaslatot, a testületi ülés július 24-én lesz. Ha a képviselõk nem fogadnák el  a javaslatot, Kotleba szerint nem kellene betartani a szlovák parlament elnöke által kijelölt idõpontot. A javaslatot azonban optimálisnak tartja, és kész még tovább tárgyalni róla.

Arra a kérdésre, indul-e a megyeelnöki tisztségért, Kotleba azt válaszolta, gondolkozik róla.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »