Kötelező migránskvóta: Johannis ellenzi a bírságot

Kötelező migránskvóta: Johannis ellenzi a bírságot

Semmit sem old meg, ha büntetik azokat az európai uniós tagállamokat, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni a kötelező kvóta alapján – jelentette ki szerdán Litvániában Klaus Johannis államfő.

johlit_bKlaus Johannist litván kollégája, Dalia Grybauskaite fogadta

„A migránsválság kapcsán nem szankciókban kell gondolkodni. Azok nem oldanak meg semmit. Megoldásokat kell találnunk, mivel úgy véljük, hogy az eddigi megoldások közül néhány nem megfelelő. Reméljük, hogy a továbbiakban sikerül jó megoldásokat találnunk, ugyanakkor az eddigi részmegoldásokat támogatjuk. Itt az EU külső határainak megerősítésére gondolok, különösen a Frontex révén, amelyben Románia a második legnagyobb résztvevő Németország után” – hangoztatta az államfő azt követően, hogy Vilniusban litván kollégájával, Dalia Grybauskaitéval tárgyalt.

Kifejtette, Románia készen áll migránsokat befogadni, amikor szükséges, ugyanakkor a probléma megoldására irányuló legjobb módszer „proaktív megoldások keresése, nem pedig az, hogy a szankciókra koncentrálnak.”

A litván államfő „bonyolultnak” nevezte a migránskérdést, és kijelentette: Románia és Litvánia hasonló álláspontot foglal el a témában, vagyis úgy vélik, hogy az Európai Uniónak meg kell védenie külső határait, és lehetőséget kell biztosítani a migránsok számára az integrációra. „Kényszerítő intézkedéseket semmi esetre sem szabad alkalmazni. Nem kényszeríthetünk egy országot olyasmire, amit nem akar megtenni, és nem kényszeríthetjük a migránsokat, hogy máshova menjenek” – hangoztatta a litván elnök.

A román államfői hivatal közleménye szerint Johannis látogatásának célja a biztonsági kérdésekben történő koordináció erősítése a két ország között, illetve a keleti partnerségben résztvevő országok támogatása új módozatainak az azonosítása.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »