Koszovó készül a NATO-tagságra

Pristinai tisztségviselők üdvözölték ma az amerikai kongresszus döntését, miszerint az USA közigazgatásától kéri, hogy fektesse le Koszovónak a NATO Békepartnerségéhez való csatlakozása alapjait, Hashim Thaci koszovói elnök pedig ennek kapcsán kijelentette, a Koszovói Biztonsági Erők (KBS) kész Koszovói Fegyveres Erőkké (KAF) alakulni, írja a Tanjug.

Thaci az RTK-nak elmondta, olyan „multietnikus erőről“ van szó, amely a NATO-szabványokkal összhangban működik majd.

Hozzátette, a koszovói intézményeknek a lehető legrövidebb időn belül dönteniük kell a fegyveres erők megalakításáról, írja a helyi média.

Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke az Epoka e Re pristinai lapnak úgy nyilatkozott, „ez nagyon jó hír Koszovó valamennyi polgára számára“.

„Ez nagyon jó hír valamennyi olyan koszovói polgár számára, aki országunkat a lehető legrövidebb időn belül az Észak-atlanti Szövetség részeként szeretné látni. Szintén újabb bizonyítéka ez az Egyesül Államok barátságának, mivel ez azt mutatja, Amerika a szövetségesünk, s mindig számíthatunk a támogatására“ – írta Veseli Facebook-profilján.

Edita Tahiri, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter tiranai látogatása alkalmával elmondta, a Koszovói Fegyveres Erők létrehozása a jelenlegi kormány egyik prioritása, s – mint mondta – az év végéig befejeződik.

A kongresszus elfogadott egy módosító indítványt, amely által az amerikai adminisztrációt felszólítja, készítse elő Koszovót a Békepartnerségi tagsághoz, állítja Vlora Çitaku, Koszovó washingtoni nagykövete.

Koszovó a NATO tagja kíván lenni, s Çitaku azt mondja, a kongresszus döntése egyöntetű, számol be róla a pristinai média.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »