Kösz Rogán, kösz Habony! Pénzért bűnözők is letelepedhetnek Magyarországon

A Magyar Nemzet azt írta, hogy összesen 5,6 milliárd forintot vághatott zsebre a Kosik Ügyvédi Iroda a letelepedési kötvények értékesítésén az elmúlt években -számol be a Magyar Nemzet. A konzervatív napilap cikkéből az is kiderült, hogy hiába ellenőrzi a bevándorlási hivatal a kötvényvásárlók előéletét, bűnözők is kaphatnak letelepedési engedélyt. A szabályok szerint a vásárlónak bizonyítania kell, hogy nem követett el büntetendő cselekményt, ám erről a bejelentett lakhelye szerinti hatóság adja ki az erkölcsi igazolást. A lap értesülései szerint több korábban elítélt személy úgy kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, hogy adóparadicsomként ismert államba jelentkezett át, és az ottani hivataltól szerzett be erkölcsi bizonyítványt. A befolyó közpénz ráadásul nem az államkaszába, hanem offshore hátterű cégekhez kerülhet.

A Jobbik a kezdetek óta hangoztatja, a letelepedési államkötvények üzlete összefüggésben van a közpénzekkel, és felhívta a figyelmet arra, nem kizárható, hogy bűnözők is letelepedési joghoz jutnak a konstrukció révén. A sajtóban újra megjelentek a becslések, amelyek 100 milliárd forint körülire teszik azokat a bevételeket, amelyekhez a sokszor gyanús hátterű, offshore paradicsomokban bejegyzett közvetítő cégek hozzájutottak. Ezeket a társaságokat Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz kötik.

A néppárti ellenzék közleménye szerint a kormány védekezése, amely szerint nem közpénzről van szó, egyértelműen hazug, hiszen ha egy állam kiárusít egy kedvezményt, jelen esetben a letelepedés jogát, az ebből befolyó bevétel – hasonlóan egy koncessziós szerződéshez – egyértelműen közpénznek minősül.

Dr. Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt írta, hogy a közvetítő cégek és a közbeiktatott ügyvédi irodák nem tesznek mást, mint a kérelmeket befogadják és az illetékes magyar hatóságok részére továbbítják, ráadásul kizárólagos joggal. Szerepük teljes mértékben mellőzhető lenne, hiszen a külképviseleteken is lehetne jelentkezniük a letelepedési kötvényt vásárolni kívánó külföldieknek. Hozzáteszi, hogy:

„Persze akkor nem lehetne egy 300 ezer eurós kötvényen közel 100 ezer eurót keresni!”

Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint az meg már csak hab a tortán, hogy a konstrukciót bűnözök is könnyen használhatják arra, hogy az Európai Unió területén letelepedési joghoz jussanak.

„Ha a Jobbik a választók bizalmából kormányzati felhatalmazást kap, meg foga szüntetni a letelepedési kötvény körüli bizniszt, és a leghatározottabban el fogja számoltatni az abban részt vevő, azt kiötlő politikusokat!”

– ígéri a pártközlemény. Korábban arról számoltunk be, hogy Orbán Viktor gazdasági kabinetét irányító miniszter alig két hete még támogatta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének azt a kezdeményezését, hogy akár több százezer bevándorlónak adjanak munkát, adókedvezményt, lakhatási támogatást. Tehát nem érdemes bedőlni a népszavazás propagandájának. Szó nincs tehát arról, hogy a Fidesz elutasítja a bevándorlást még az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítást sem támogatta. 

Mint azt a HírTV leleplezete a házszabálysértéstől sem riadt vissza a Fidesz, hogy a jobbikos kezdeményezést ellehetetlenítse. A néppárti ellenzék nem mellesleg azonban szintén nemet a népszavazáson, ezzel példát mutat a nemzeti összefogásból.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »