Kósa megpróbált kizökkenteni néhány kormányellenes otthonmaradót: "ha az igenek győznek, lemondunk"

A vasárnapi kvótanépszavazás eredményét nem lehet majd “kicselezni” Brüsszelben – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidelitas országos választmányának budapesti ülésén, ahol a kormánypárt ifjúsági társszervezetének tagjai kérdezték őt a hétvégi referendumról.

A politikus – mint kifejtette – sikeres népszavazásra számít, arra, hogy “rengetegen elmennek” voksolni. Hogy érvényes lesz-e, azt meglátjuk – tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: ha elsöprő lesz a nemek aránya, az felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti többséget “hozzon össze” egy migrációs jogalkotási folyamathoz.

A népszavazás eredményét pedig nem “cselezheti ki” az Európai Bizottság – amely egy kvótadöntésnél már “átverte, kvázi sunnyogva, az európai jogalkotási szabályokat” -, még akkor sem, ha az érvényesség vitatott lesz – mondta Kósa Lajos.

A frakcióvezető biztosnak tartja, hogy a népszavazásnak lesz hatása a magyar jogrendre: ha győznek a nemek, az Országgyűlésnek mindenképpen lesz jogalkotási feladata – ami lehet akár alkotmány- vagy törvénymódosítás, akár parlamenti határozat vagy a kabinetnek adott kötelező mandátum -, ami automatikusan hat az európai jogrendre is.

Arra a felvetésre, hogy mi történne, ha az igenek lennének többségben a referendumon, a politikus azt felelte: szerinte nem lenne más lehetőség, mint a kormány lemondása és új választás.

Kósa Lajos végül felhívta hallgatósága figyelmét: “ha nyerünk (…), utána beindul egy végeláthatatlan értelmezési vita”, amely “teljesen független az adott eredménytől”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »