Kósa Lajos a parlamentből üzent Clintonnak

A felminősítés és a gyenge első negyedéves GDP-adatok is a mai parlamenti ülés fontos témái közt vannak. Meglepő módon a kormányoldalról nem sokat foglalkoztak azzal, hogy a Fitchnél kikerültünk a bóvliból, mindössze Tállai András államtitkár beszélt arról, hogy “Magyarország gazdasági teljesítményét az egész világ elismeri”. A kormánypárti képviselők már napirend előtt is inkább a menekültkvótával foglalkoztak, valamint azzal, ahogyan Bill Clinton kritizálta a magyar kormányt. Kósa Lajos , a Fidesz frakcióvezetője üzent is a volt amerikai elnöknek: “kampány ide vagy oda, a barátokat és a szövetségeseket nem illik sértegetni”, és azt is hozzátette, hogy “a magyar szabadság az nem az Egyesült Államok hidegháborús politikájának gyümölcse”.

A gazdasági hírekkel sokkal inkább az ellenzékiek foglalkoztak ma. Az LMP-s Schmuck Erzsébet például arról beszélt, hogy első negyedévi GDP-adatok bizonyítják: ha nincsenek EU-források, akár egy százalékponttal is eshet a növekedésünk. De ugyanígy túl nagy a függés az autóipartól is. Tóbiás József MSZP-elnök is azt emelte ki napirend előttijében, hogy a felminősítés önmagában nem mutatja azt, hogy mennyire rossz tendenciák vannak a gazdaságunkban. A Jobbik napirend előtti felszólalója, Mirkóczki Ádám a korábbiaktól teljesen eltérő témát választott: ő arról beszélt, hogy a kormány a terrorelhárítás helyett belső harcokkal van elfoglalva.

A délután nagy része a kormány kérdezéséről szól. Előbb két órán át interpellációkat tesznek fel a képviselők. Az MSZP-s Szabó Sándor például arról interpellál, hogy a “minisztériumi cicaharc” miatt ellepi-e a szemét napokon belül az országot, a jobbikos Lukács László pedig arról, hogy “miért nem engedi a kormány, hogy a lakosság megtudja, mi hiányzik a kórházaikból”. Utána egy órán át az azonnali kérdések jönnek. Ezek közt Bárándy Gergely (MSZP) újra megpróbálja Matolcsy György jegybankelnököt a rokonai támogatásairól megkérdezni, ha Matolcsy bemegy, ahogy a szintén MSZP-s Burány is hozzá fordulna “Blöff, blöff, blöff” című azonnali kérdésével. Orbán Viktor t is többen próbálják kérdezni: a jobbikos Volner János például arról, hogy kicsoda Habony árpád, illetve arról, hogy mi jár a brókerbotrány károsultjainak, az LMP-s Sallai R. Benedek arról, hogy akarja-e a kormány az elmúlt 25 év privatizációjának felülvizsgálatát, a jobbikos Szilágyi György pedig arról, hogy “meddig vállal közösséget a fideszes politikusbűnözőkkel”.

Este több törvényjavaslat módosító javaslatait beszélik át a képviselők, valamint néhány ellenzéki javaslat tárgysorozatba vételéről tárgyalnak. Ma készítik elő a keddi zárószavazásra a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatos törvénymódosításokat, az önkormányzati törvény átírását, Lázár János javaslatát az állami tisztviselőkről, valamint az ENSZ klímaváltozás elleni jegyzőkönyvében való magyar részvétel törvényét. Ezek után késő este három mezőgazdasági tárgyú, valamint a hulladéktörvény vitáját tartják meg.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »