Kósa: Ha vasárnap az igenek győznek, a kormány lemond

Kósa: Ha vasárnap az igenek győznek, a kormány lemond

A vasárnapi kvótanépszavazás eredményét nem lehet majd “kicselezni” Brüsszelben – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidelitas országos választmányának budapesti ülésén, ahol a kormánypárt ifjúsági társszervezetének tagjai kérdezték őt a hétvégi referendumról.

A politikus – mint kifejtette – sikeres népszavazásra számít, arra, hogy “rengetegen elmennek” voksolni. Hogy érvényes lesz-e, azt meglátjuk – tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: ha elsöprő lesz a nemek aránya, az felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti többséget “hozzon össze” egy migrációs jogalkotási folyamathoz.

A népszavazás eredményét pedig nem “cselezheti ki” az Európai Bizottság – amely egy kvótadöntésnél már “átverte, kvázi sunnyogva, az európai jogalkotási szabályokat” -, még akkor sem, ha az érvényesség vitatott lesz – mondta Kósa Lajos.

A frakcióvezető biztosnak tartja, hogy a népszavazásnak lesz hatása a magyar jogrendre: ha győznek a nemek, az Országgyűlésnek mindenképpen lesz jogalkotási feladata – ami lehet akár alkotmány- vagy törvénymódosítás, akár parlamenti határozat vagy a kabinetnek adott kötelező mandátum -, ami automatikusan hat az európai jogrendre is.

Arra a felvetésre, hogy mi történne, ha az igenek lennének többségben a referendumon, a politikus azt felelte: szerinte nem lenne más lehetőség, mint a kormány lemondása és új választás.

Kósa Lajos végül felhívta hallgatósága figyelmét: “ha nyerünk (…), utána beindul egy végeláthatatlan értelmezési vita”, amely “teljesen független az adott eredménytől”.

Az ülésen Bayer Zsolt publicista is felszólalt, és arról beszélt, hogy az a békebeli Európa, ahová az ő generációja évtizedeken keresztül vágyakozott, nincs többé. ”Odalett a német Európa is”, miután német városokban “vadidegen, oda nem illő emberek hordákba verődve jönnek szembe” – fogalmazott.

Szerinte azonban Párizsban a legkézzelfoghatóbb az “elmúlás”, ahol ma például a Sacré-Coeur lépcsőin a “mindent elözönlő feketék ácsorognak, és hamis Louis Vuitton táskákat árulnak a még arra merészkedő turistáknak”. ”Ma Európa ide húzódott vissza, az egykori rettenetes fal mögé”, Prágába, Pozsonyba, Krakkóba, Varsóba, Kassára, Budapestre, “ma mi vagyunk Európa, mert mi maradtunk Európa, ez a mindig lesajnált, mindig megalázott, mindig kifosztott, mindig kiröhögött” Közép-Európa – mondta az újságíró, aki szerint vasárnap ki kell mondani: ragaszkodunk ahhoz, hogy Európa itt megmaradjon.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke arra biztatott, hogy vasárnap minden magyar fiatal menjen el szavazni, mert a kvótanépszavazás a következő negyven évről dönt.

A választmányi ülésen a Fidelitas a határon túli partnerszervezetei képviselőivel közös nyilatkozatot fogadott el a vasárnapi népszavazással kapcsolatban. A kvótarendszert alapjaiban hibásnak minősítő és elutasító dokumentumban minden Kárpát-medencei magyar fiatalt részvételre és nem szavazatra buzdítanak.

MTI

The post Kósa: Ha vasárnap az igenek győznek, a kormány lemond appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »