Kortalan operettelőadás Kolozsváron

Kortalan operettelőadás Kolozsváron

,,Tartózkodtunk a direkt aktualizálástól, sőt korban is visszahelyeztük a történetet a huszadik század elejére – ám éppen ennek köszönhetően válik kortalanná, örökérvényűvé az előadás” – mondta Béres László rendező a Mágnás Miska című operettről, amelyet csütörtökön 18.30-tól mutat be a nagyszínpadon a Kolozsvári Magyar Opera társulata. 

magmis645_b

Az előadást Kulcsár Szabolcs dirigálja. A rendező kifejtette, a jól ismert dalok, a mára már klasszikussá vált replikák, helyzetek megmaradtak, mindez azzal a céllal, hogy a szórakoztatás mellett gondolatébresztésre is lehetőséget teremtő előadás szülessen.

„Az operett szórakoztató műfaj, de létrejötte mögött már megírása pillanatában is gondolatiság, üzenet rejtőzik. Úgy tűnhet, hogy »halott műfaj«, hiszen az utóbbi évtizedekben nem íródtak új operettek. Az előadás alkotóinak feltett szándéka bebizonyítani, hogy ez téves felfogás, hiszen minden kornak megvan az eszköztára ahhoz, hogy érvényesen színpadra vigyen száz vagy akár több száz éves műveket is – ezt keressük a Mágnás Miskában: túl a szöveg színrevitelén, elsősorban a paródia, a gag és a stilizáció eszközeivel bizonyítjuk be, hogy ma is lehet érvényes operett-előadást színpadra állítani” – nyilatkozta Béres László.

Az előadásban Mányoki László, Székely Zsejke, Fülöp Tímea, Chiuariu Lívia, Farkas Loránd, Szabó Levente, Mányoki Mária, Hary Judit, Jordán Éva, Ádám János, Madarász Lóránt, Balázs Borbála, Vigh Ibolya, Rétyi Zsombor, Gergely Elek és Venczel Péter látható. A produkció létrehozásában a rendező alkotótársai voltak: Tasnády–Sáhi Péter dramaturg, Lőrincz Gyula díszlettervező, Ledenják Andrea jelmeztervező, Jakab Melinda koreográfus, Kulcsár Szabolcs karigazgató, Barabás Sándor és Ferenczi Endre hangversenymesterek, Incze G. Katalin, Nagy Ibolya, Nagy Gergő korrepetitorok.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, és előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790). A következő előadást október 16-án 11 órakor láthatja a közönség a Kolozsvári Magyar Operában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »