Korszerűsítenék a faipart – Brassóban egyeztetnek a szakma képviselői

A fa hatékony felhasználására összpontosít a napokban zajló brassói Expowood faipari vásár és kiállítás, amit idén tizenötödik alkalommal szerveznek a Cenk alatti városban. 

fafeldolgozas_kr_06_or_b

A szervezők az Intarzia&Castor folyóirat szerkesztősége szerint arra biztatják a vállalkozókat, hogy az utolsó forgácsot is felhasználják, hiszen mára már megtanulták értékelni a fát, és arra törekednek, hogy a termelési hulladékot is feldolgozzák.

Az április 20–23. között zajló rendezvényen hagyományosan a fakitermelés és -feldolgozás piacvezető vállalkozásai vesznek részt, az erdőkitermelés módszereit mutatják be a gyakorlatban, számvezérlésű gépeket, feldolgozási technológiákat ismertetnek. Idén kiemelt fontosságot kapott a fa mint energiahordozó, így bemutatják a pellett, a brikett, a biomassza, faőrlemény előállításának különböző módszereit. Az ágazatban dolgozók ilyenkor teljes termékskálájukkal előrukkolnak, a faháztól a bútorig minden termék helyet kap a kiállításon. Több mint 4000 négyzetméteren 84 kiállító 220 márkát mutat be, a legtöbben a CNC marógépet vonultatják fel, és első alkalommal egy ipari robot is látható. Az Expowood a fások találkozóhelyeként is meghatározza magát, legfontosabb támogatói a különböző szakmai szervezetek, klaszterek.

Kádár Rezső, a háromszéki Prowood faipari klaszter ügyvezetője a Krónika érdeklődésére elmondta, fontosnak tartják a regionális kiállításokat, mert tapasztalatuk szerint ezeken könynyebben eljutnak a célközönséghez, mint a nagy, nemzetközi vásárokon, ezért a kis- és közepes vállalkozók nagy számban vesznek részt. Ugyanakkor a székelyföldi faipar képviselői is ráébredtek, hogy kénytelenek technológiát vásárolni, különben nem tudnak piacképes árakkal előrukkolni, hiszen a kézi munkaerő az egyik legdrágább része az előállítási folyamatnak.

„Gondot jelent, hogy a legújabb technológia szinte megfizethetetlen egy helyi kisebb vállalkozó számára, zsebből biztosan nem tudják megvásárolni, a hitel pedig nagyon kockázatos, nagy szerződések kellenek, hogy egy ilyen korszerű szerkezet működési költségei mellett még a hitelrészleteket is kihozza. A legújabb, de legkisebb, csak ötfejes CNC marógép is 100 ezer euróba kerül. Ellenben ha nem újítunk, nem ruházunk be, akkor lassan kiszorulunk a piacról” – fogalmazta meg Kádár Rezső.

A faipari klaszterek közös platformja ezért csütörtökön az Expowoodon a pályázati lehetőségek bemutatásával próbált a vállalkozók segítségére sietni. Az egyszerűbb vidékfejlesztési programoktól a nagyobb lélegzetű, európai uniós finanszírozási lehetőségeket is ismertették. Kádár Rezső fontosnak tartja, hogy a vállalkozók is megfogalmazhatták észrevételeiket, sokan nehezményezik, hogy túl bonyolultak a kiírások, azonkívül a közbeszerzés során kénytelenek a legalacsonyabb árat figyelembe venni, így a kínai gépeket kellene megvásárolniuk, ám azok általában gyenge teljesítményűek, nem elég hatékonyak. Abban bíznak, hogy az idei kiírásokban már figyelembe veszik a jobbító észrevételeiket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »