Korrupciógyanúval őrizetbe vették Bogdan Olteanu volt házelnököt

Korrupciógyanúval őrizetbe vették Bogdan Olteanu volt házelnököt

Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken Bogdan Olteanu volt házelnököt, aki jelenleg kormányzóhelyettesi tisztséget tölt be a román nemzeti bankban (BNR).

Olteanu házelnöki mandátuma végén, 2008 júliusa és novembere között állítólag egymillió eurós csúszópénzt, illetve választási kampánytámogatást kért és kapott a kiterjedt médiabirodalommal is rendelkező Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantunak állítólag két szállodája is van a Duna-deltában. Az ismert üzletember, akit több alkalommal is elítéltek, jelenleg is börtönben van: legutóbb egy hete szabtak ki rá jogerősen több mint hat éves letöltendő börtönbüntetést, miután sikkasztásban való bűnrészességben és pénzmosásban találták vétkesnek.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »